ФБР се обърна предимно към жителите на САЩ да рестартират

...
ФБР се обърна предимно към жителите на САЩ да рестартират
Коментари Харесай

ФБР препоръчва на всички да рестартират рутерите си

ФБР се обърна най-вече към жителите на Съединени американски щати да рестартират своите рутери, с цел да се избавят от вируса VPNFilter.
Този малуер е съумял да болести стотици хиляди най-различни мрежови устройства. Но се почиства след рестартирането на рутера.

По-подробна информация за VPNFilter оповестиха предходната седмица експертите на компанията Cisco Talos. Към сегашен ден инфектираните с този вирус рутери надвишиха половин милион и не престават да се усилват. Това не са рутерите на една-две компании. Засегнати са мрежовите устройства на редица производители, в това число Linksys, Mikrotik, Netgear, QNAP и TP-Link.

VPNFilter дава опция на своите основатели да получават данните от кореспонденцията на потребителя през инфектирания рутер. Възможно е реализиране на офанзиви против други устройства и даже сриване на мрежови устройства единствено с една команда.



Според експертите на Cisco Talos, косвени доказателства демонстрират, че вирусът е основан от съветската хакерска група, известна като Sofacy, Fancy Bear, APT 28 и Pawn Storm. За да се почисти рутерът от болестта е належащо да се върнат фабричните настройки или най-малко да се рестартира.

ФБР съумя да разкрие главния сървър на групата, който е иззет за проучване от самостоятелни специалисти.

Освен това, ФБР предлага в евентуално уязвимите устройства да се изключи отдалечения достъп за отбягване на нови проблеми. А най-хубавата отбрана е обновяването на фърмуера. По този метод ще се усъвършенства работата на цялата Глобална мрежа.

След рестартирането, рутерите още веднъж са уязвими за VPNFilter. Но всяко рестартиране мощно понижава броя на инфектираните устройства и си коства да се направи от всички, а освен от жителите на Съединени американски щати.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР