ФБР се е обърнало към кипърските власти за информация, свързана

...
ФБР се е обърнало към кипърските власти за информация, свързана
Коментари Харесай

ФБР разследва кипърска банка за връзки с Русия

ФБР се е обърнало към кипърските управляващи за информация, обвързвана с ликвидираната банка FBME, за която има съмнения, че е употребена от "богати руснаци с политически връзки ", заяви в. The Guardian с позоваване на лични източници.

Според информация на изданието, настояването на ФБР е обвързвано с следствието на спецпрокурора Робърт Мълър, който проверява съветската интервенция в американските президентски избори и връзките на хора от щаба на Доналд Тръмп с представители на Кремъл.

Уточнява се, че ФБР, взаимно с американското министерство на финансите, през ноември е поискало информация за FBME от Централната банка на Кипър.

Разследването е обвързвано с някогашния началник на изборния щаб на Тръмп - Пол Манафорт, който през октомври беше упрекнат в пране на пари.

Официален представител на FBME разяснява пред английското издание, че Манафорт в никакъв случай не е бил клиент на банката.

През 2014 година Централната банка на Кипър е изготвила вътрешен доклад, с който разполага The Guardian. В него се споделя, че измежду клиентите на FBME е имало няколко съветски жители, които са заемали "политически чувствителни позиции ". Освен това към половината клиенти на банката са били руснаци в това число Владимир Смирнов - доближен до съветския президент Владимир Путин, и Александър Шишкин - член на путиновата партия "Единна Русия ".

Централният офис на банката FBME, известна по-рано като Federal Bank of the Middle East, се е намирал в Танзания, само че към 90 на 100 от интервенциите са се осъществявали през кипърския филиал.

През 2014 година американското финансово министерство изготви отчет, в който се посочваше, че FBME се занимава с пране на пари, финансиране на терористи и поддръжка за интернационалната проведена престъпност.

След това Централната банка на Кипър лиши лиценза на FBME, е през 2017 година банката беше ликвидирана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР