ФБР извърши обиск в офиси и в жилището на Майкъл

...
ФБР извърши обиск в офиси и в жилището на Майкъл
Коментари Харесай

Тръмп обяви обискирането на адвоката му от ФБР за атака срещу САЩ

ФБР извърши обиск в офиси и в жилището на Майкъл Коен, дълготраен персонален юрист на президента Доналд Тръмп. Били са иззети документи, измежду които преписка сред Коен и Тръмп, както и такива, свързани с заплащане на порноактрисата Сторми Даниълс.

Адвокатът на Коен Стивън Райън заяви, че прокуратурата е направила обиските частично въз основа на информация, получена от офиса на специфичния прокурор Робърт Мълър, който проверява хипотетичното наговаряне сред представители на предизборния щаб на Тръмп и Русия по време на изборите в Съединени американски щати през 2016 година.

Обискът не е бил директно обвързван с следствието, само че е бил аргументиран с информация, която Мълър е дал на прокурорите в Ню Йорк.

Президентът Тръмп осъди дейностите на спецслужбите като позорни, а самия обиск назова " лов на вещици " и " офанзива против нашата страна "

Райън заяви, че са били конфискувани поверителни диалози сред Коен и негови клиенти. По данни на в. " Ню Йорк таймс ", който пръв заяви за обиска, са били иззети имейли, данъчни заявления и бизнес документи.

" Иззета е предпазена от закона преписка сред юрист и клиента му. Такива дейности от страна на държавното управление са неуместни и поради това, че господин Коен изцяло сътрудничи с всички държавни структури, съобщи на Конгреса няколко хиляди незащитени документи и даде показания под клетва ", съобщи Райън.

Коен е в центъра на скандал, отнасящ се до заплащането на сума от 130 000 $ на порноактрисата Сторми Даниълс. Тя твърди, че през 2006 година е имала връзка с него и е получила парите малко преди президентските избори през 2016 година, с цел да резервира безмълвие, напомня Ройтерс. Коен съобщи, че е платил сумата от личния си джоб. Президентът Доналд Тръмп съобщи, че не е знаел за заплащането.

Запознат с следствието източник заяви, че при обиска в понеделник ФБР и прокуратурата са търсили и имейли, разменени сред Коен и някогашната директорка на връзките на Белия дом Хоуп Хикс, отнасящи се до състояла се през 2016 година среща сред зетя на президента Джаред Къшнър, сина му Доналд Тръмп-младши и руснаци, дали обещание компрометираща информация за съперничката на Тръмп Хилари Клинтън. Подобни имейли не са предпазени от наредбите, които защищават диалозите сред юрист и негов клиент.

В изказване пред публицисти в Белия дом, Тръмп назова екипа на специфичния прокурор Робърт Мълър " най-предубедената група хора ". Президентът повтори, че съгласно него министърът на правораздаването и основен прокурор на Съединени американски щати Джеф Сешънс не е трябвало да се отхвърля от надзорните си пълномощия във връзка с това следствие.

По данни на в. " Вашингтон пост " Коен е разследван за нарушение на закона за финансиране на акциите и банкова машинация.

Обискът може да усили натиска на правораздаването по отношение на президента, защото включва документи на дългогодишния му юрист и е знак за втори център на следствия в Ню Йорк, редом с следствието на Мълър, водено във Вашингтон, отбелязва Ройтрес.

Запитан дали ще уволни Мълър, Тръмп повтори, че протичащото се е срам и " ще забележим какво ще се случи ".

Президентът не може непосредствено да уволни Мълър, само че може да подреди това на заместник-главния прокурор Род Розенщайн, който следи следствието на специфичния прокурор Мълър за съветската интервенция. Ако Розенщайн откаже да извърши нареждането, Тръмп може да уволни него, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър предизвести Тръмп да не прави това.

Съгласно федералните регулации, в случай че Мълър попадне на информация, която не е директно обвързвана с воденото от него съветско следствие, той би трябвало да заяви това на Розенщайн, който или да подреди на Мълър да проверява случая или да го съобщи на различен орган.

По данни на организация Блумбърг Мълър може би е предал информация за Коен на зам.-главния прокурор Род Розенщайн, който по-късно я изпратил на прокурора на южния окръг на щата Ню Йорк.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР