Файсал Кан, 15-годишен пакистанец, се превърна в свят войн, посрещнат

...
Файсал Кан, 15-годишен пакистанец, се превърна в свят войн, посрещнат
Коментари Харесай

Провъзгласиха пакистански тийнейджър за свят войн

Файсал Кан, 15-годишен пакистанец , се трансформира в " свят войник ", посрещнат с всеобщи приветствия по улиците на Пешавар, защото простреля човек, упрекнат в осквернение. Става дума за убития американски жител Тахир Ахмед Насеем, съобщи Ройтерс.

Кан прострелва американеца, до момента в който тече процесът против него по обвиняване в осквернение - най-голямото закононарушение в Ислямската република.
 Премиерът на Пакистан назова Осама бин Ладен „ мъченик”
Премиерът на Пакистан назова Осама бин Ладен „ страдалец ”

Опозиционни водачи и наблюдаващи нападнаха премиера на Пакистан за изявлението му

За осъщественото ликвидиране Кан също го чака смъртна присъда, само че десетки юристи се надпреварват - кой от кой по-добър - да пазят младежа. В същото време юристът на убития Тахир Насеем е липсващ и никой не знае къде е.

Укриването му е обяснимо - убийството на клиента му, осъществено от младежа, се отличава с особена смелост. Кан минава през три контролно-пропускателни пункта , с цел да стигне до правосъдната зала на 29 юли, в постройката на съда в северозападния пакистански град Пешавар, и там да извади револвера и произвеждайки голям брой изстрели, да убие 57-годишния Насеем .

Убийството незабавно е отразено на първите страници на вестниците и слага в нова светлина законите, санкциониращи богохулството в Пакистан.

Междувременно излиза наяве, че редица юристи в Пакистан са подготвени да пазят гратис Кан , защото считат, че убийството на разколник е целесъобразно. Освен това хиляди се събират пред постройката на съда, с цел да стачкуват с искане 15-годишния Кан да бъде освободен . И фамилията му е посетено от адвокати, духовници и локални политици, които поздравяват родителите какъв воин са отгледали. Кан получава и приветствени известия и от пакистански талибани.

Същевременно от американския държавен департамент вършат извънредно изказване, в което споделят, че Насеем " е бил примамван от вкъщи си в Илинойс в Пакистан, където му е била разиграна режисура за с да бъде наказан.

Американските управляващи приканиха Пакистан да реформира законите си за богохулството и да освободи Насеем .

Но вместо това той бе застигнат от патрон. В Пакистан присъдата за осквернение е гибел - без значение кой го е направил - върховен служител, мафиот или елементарен човек " - изяснява пред " Ройтерс " Омар Уарайх, началник на Amnesty International за Южна Азия.

Ето за какво този закон постоянно се ползва против нехаресвани религиозни водачи, които даже не осъзнават в какво ги упрекват и са толкоз комплицирани, че престават да бъдат деликатни и в последна сметка действително правят осквернение... Случаят с Насеем е по-различен. За познаващите го той е душевен неустойчив - човек, който самичък се афишира за избавител в Интернет , а в LinkedIn - за оракул.

Живеейки надалеч от Пакистан, той се намира в сигурност. Но това се трансформира един ден, когато взема решение, че желае да преподава на бъдещи ислямски духовници.

През 2018 година един от тези негови студенти го убеждава да пристигна в Пакистан, с цел да се срещнат в комерсиалния център в Пешавар.

Насеем идва с вярата, че неговите разбирания ще бъдат прегърнати от младежите. Но нищо сходно не се случва - студентът, отправил поканата, предизвестява полицията - и органи на реда стоят и чакат Насеем в региона на комерсиалния център.

Насеем е арестуван по обвиняване, че отхвърля Корана и пророка Мохамед. Две години по-късно, очаквайки, че ще бъде пуснат под гаранция, той е застигнат от патрона на Файсал Кан и умира.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР