Файлове от подготвяния от България многомилиарден План за възстановяване и

...
Файлове от подготвяния от България многомилиарден План за възстановяване и
Коментари Харесай

Чиновници изтриха незащитени файлове на плана за възстановяване

Файлове от подготвяния от България многомилиарден План за възобновяване и резистентност се оказаха незащитени и бяха дописани от разнообразни потребители с осмиващи администрацията известия. Файловете не са били заключени макар категорично предизвестие на админ, като самото предупрежднение също може да се дописва. След гафа съответните папки бяха скоропостижно изтрити. 

Интересът към Плана за възобновяване и резистентност се увеличи около интригата кой да го внесе и ще се преработва ли документът в последния миг. При разглеждането му обаче консуматори откриват, че част от таблиците могат да се дописват. За такава опция алармира през днешния ден във фейсбук страницата си Бюрото за проверяващи репортажи и данни bird.bg.  " Планът за възобновяване и развиване на държавното управление в оставка може да се редактира от всеки консуматор в Мрежата. Линковете към тези файлове са обществени и са въведени в таблиците, които са оповестени към третата версия на Плана на държавния портал от 16.04.. Файловете в Гугъл Drive не са предпазени против редакция ", написаха от бюрото и публбикуваха линк към съответните файлове. Бюрото пусна и скрийншот от таблица, озаглавена " Темплейт за промени и вложения ЕК_BG_15_03_21_new ", от който се вижда, че някой консуматори към този момент са се възползвали от опцията за дописване. " Ходете пеш ", " Есе ", бях част от дописаните полета. 

За същата опция заяви в профила си и Атанас Чобанов от Bivol. Той сподели и известие от админ, който е предизвестил служителите, че би трябвало да заключат файловете за редакция.  " Моля направете документите и досиетата единствено за четене тъй като всеки може да ги редактира ", написа във файла, озаглавен " ВНИМАНИЕ ". Той обаче също е оставен беззащитен, вижда се от поста на Чобанов. " След като бяха изхарчени няколко милиарда за електронно ръководство, институциите употребяват за депозиране на информация и продан на данни Гугъл Drive, OneDrive, Dox.bg и някакви тъмни министерски клауд системи. Dropbox е незаслужено подценен. В някои от досиетата и файловете може да написа всеки. Пожелайте си нещо ", разяснява Чобанов. Той сподели, че общата таблица е " обогатена " с още апели като " Съд и затвор, мутри! ".  

Веднага след тези изявления файловете, налични за дописване, се оказаха изтрити. Атанас Чобанов сподели известие за изтрити файлове от лице на име Наталия Ефремова. Лице с такова име заема поста зам.главен шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове “. 

Планът за възобновяване и резистентност планува разпределението на 6,2 милиарда евро безплатно финансиране от Европейска комисия като спомагателен пакет за превъзмогване на следствията от пандемията. България би трябвало да съобщи документите до 30 април, като срокът е показателен и неспазването му не е обвързвано със наказания. Документът съгласно досегашния кабинет е подготвен на 97%. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР