"Фасулената столица" Смилян почерпи днес хиляди гости с бобена чорба,

...
"Фасулената столица" Смилян почерпи днес хиляди гости с бобена чорба,
Коментари Харесай

Смилян почерпи с фасул чорба хиляди гости

"Фасулената столица " Смилян почерпи през днешния ден хиляди посетители с бобена супа, приготвена с деликатесния смилянски вид. Седемнадесетото издание на обичайния Празник на смилянския боб събра гости от цялата страна. Производителите на смилянски фасул свариха над 15 казана с боб супа, приготвяйки близо 6000 порции за празничната софра.

Реколтата от смилянски боб тази година е доста добра, съобщи пред Българска телеграфна агенция Силвия Тютюнарова, спечелила състезанието за бобен производител на годината. Около 50 тона са добивите от боб по горното поречие на Арда, съгласно данни на Кредитната кооперация в Смилян. Новата годишна продукция се продава на почти същите цени като миналогодишната - 9-10 лева за едрия боб, именуван в Родопите фасулевица и към 8 лева за пъстрия фасул с по-малки зърна. За първа година част от продукцията се изкупува от известна верига хипермаркети в страната, прецизират от кооперацията. Смилянският боб към този момент е прочут като качество, изяснява Магдалена Ловчалиева, производител на известния бобен вид. Тя продава преобладаваща част от продукцията си с поръчки по интернет, разполагайки със лична интернет страница като аграрни производител.

Общо 46 мозайки и композиции от фасулени зърна участваха в състезанието за пано от фасул. В конкуренцията се включиха произведения на деца от детски градини и учебни заведения в Смилян и Смолян. С призови места в кулинарния конкурс са блюдата "Мама и аз- цървулки ", запечен боб със зеленчуци и паста със смилянски фасул и манатарки.

Смолянският клуб на професионалните готвачи Chefs Club Smolyan се показа на празника с проява и дегустации на разнообразни ястия със смилянския вид, експериментирайки с по-съвременни технологии и нови техники. Идеята е да се покаже по какъв начин бобът може да наподобява по друг метод, изясняват членове Chefs Club Smolyan. Професионалните майстори показаха десертен крем с боб, фасул скордаля, мус от смилянския вид с крема сирене, както и чипс от пъстрите зърна. Смилянският фасул се търси към този момент доста в София и в страната, българинът стартира да се връща към корените си и да яде натурални, същински неща, показват от Chefs Club Smolyan.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР