Фаст-фудБързото хранене не се препоръчва дори и на тези, които

...
Фаст-фудБързото хранене не се препоръчва дори и на тези, които
Коментари Харесай

Храни, които могат да предизвикат инсулт

Фаст-фуд
Бързото хранене не се предлага даже и на тези, които нормално се придържат към деен метод на живот. А в случай че не спортувате и от време на време изпитвате здравословни проблеми, е по-добре изцяло да се откажете от хамбургерите и пържените картофки. Към същия лист на нездравословните артикули са и пържените в мазнини чипсове, бисквити с аромати, солени ядки, сладкиши. Всички тези артикули съдържат доста мазнини и в тях липсват хранителни субстанции. С всяка нова порция пържени картофи, от ден на ден холестерол се отсрочва по стените на кръвоносните съдове, споделят диетолозите. Образуват се атеросклеротични плаки. Всичко това води до задръстване на кръвоносните съдове и инсулт. Ако не можете да живеете без ястия от вида бързо хранене, ограничете използването им най-малко до един път месечно.

Газирани питиета
В подсладените газирани питиета се съдържа голямо количество захар, която неотложно се всмуква от организма и неизбежно го поврежда. Ако пиете газирано всеки ден, рискувате да развиете диабет от втори вид. Както е известно, пациентите с диабет са изложени на риск от инсулт. Ако обичате такива питиета, избирайте чиста сода без захар.

Червено месо
Месото би трябвало да участва наложително в храната на всеки човек, само че по-възрастните хора е по-добре да изключат от менюто си аленото месо, тъй като усилва кръвното налягане. Вместо това можете да ядете бяло птиче месо или морска риба. Омега-3 киселините в рибата оказват помощ на тялото да се освободи от непотребния холестерол.

Полуфабрикати
Забързаният темп на живот не всеки път ни разрешава да намерим време за приготвянето на домакински обяд или вечеря и по тази причина все по-често избираме замразени ястия, които единствено би трябвало да се загреят или да се изпържат. В магазините можете да си купите подготвени супи, гарнитури, месни ястия, които могат да се съхраняват в хладилника в продължение на седмици или даже месеци с помощта на изобилието от консерванти в тях. Редовното хранене с полуготови артикули, както в тази ситуация с фаст фудите, водят до отлагането на соли и холестерол по стените на кръвоносните съдове, като с всеки минал ден усилват вероятността от инсулт. Опитайте се да прибягвате до замразени храни единствено в краен случай, тъй като здравословният домакински обяд може да се подготви и за половин час.

Колбаси
Диетолозите предизвестяват, че прекомерно честото потребление на салами може да аргументи освен инсулт, само че и инфаркт. Трябва да признаем, че в магазините ни няма съвсем никакъв естествен салам. В този артикул няма месо, само че е цялостен с аромати, сол, изкуствени добавки. Мазнините, съдържащи се в саламите, „ запушват ” съдовете много бързо. В резултат на това се покачва рискът от сърдечносъдови болести, в това число инфаркт и инсулт: кръвта стопира да тече през стеснените съдове.

Майонеза
Майонезата е цялостна с „ нездравословни ” мазнини, което води до внезапно повишение на количеството на холестерола в кръвта. Най-добре е изцяло да се откажете от този артикул, замествайки го със зехтин. Може да си извършите и домашна майонеза с натурално масло, яйца и лимонен сок. В допълнение, почтена опция на майонезата са сосовете с кисело мляко или заквасена сметана. Ако се храните с тези артикули, няма аргументи да се боите от инсулта.

Яна БОЯДЖИЕВА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР