Фасадите на 5 сгради в областни градове ще бъдат изрисувани

...
Фасадите на 5 сгради в областни градове ще бъдат изрисувани
Коментари Харесай

Графити на птици и животни от "Натура 2000" ще покрият сгради в 5 областни града

Фасадите на 5 здания в регионални градове ще бъдат изрисувани с огромни графити от 150 кв. м на емблематични за българската природа типове, които са под закрилата на мрежата " Натура 2000 " (повече за мрежата - тук). До 1 май сдружението " Зелени Балкани " кани притежатели и стопани на здания от Бургас, Варна, Пловдив, Свиленград, Стара Загора и Хасково да поддържат неговата работа за " Натура 2000 ", като предложат своята фасада, която да бъде една от изрисуваните.

От " Зелени Балкани " оповестяват, че петте емблематични за " Натура 2000 " типа са определени като " едни от най-редките и красиви типове в българската природа ". Ще бъдат изобразени космат лешояд, червеногуша гъска, делфин, прилеп и белошипа ветрушка. От сдружението работят по петгодишен план със съфинансиране от Програама ЛАЙФ на Европейската комисия под името " Натура 2000 - нови хоризонти ", в който коментират смисъла и изгодите от отбраната на " Натура 2000 " посредством птици и животни, които са знакови за опазената българска природа. Тези типове потвърждават, че непокътнатата природа от " Натура 2000 " в България може да бъдат запас както за по-добро качество на живот, по този начин и за туризъм, коментират природозащитниците.

Брадатият лешояд

 Графити на птици и животни от
© Didier Peyrusqué, Зелени Балкани

Графитът за брадатия лешояд ще бъде изрисуван в Пловдив, където е и седалището на " Зелени Балкани ". За организацията този тип е знак на българската природозащита. Брадатият лешояд е извънредно красива и величествена птица, която не се среща в дивата природа в България от 1970-те години. Природозащитниците работят от 2008г. за завръщането на редкия тип в България с развъждането му в Спасителния център в Стара Загора и стартиране на дребните в границите на европейски стратегии за реинтродукция (повече тук и тук).

Червеногушата гъска

 Графити на птици и животни от
© Емил Енчев, Зелени Балкани

Графитът за този тип ще бъде изрисуван във Варна. Червеногушата гъска е международно заплашен тип, за който страната е едно от последните убежища по време на зимуването му. Повечето от тези редки за планетата птици - над 70% от международната популация - зимуват в България - в Приморска Добруджа край езерата Шабла и Дуранкулак, които са и предпазени зони за птиците от европейската мрежа " Натура 2000 ". През последните години обаче червеногушите гъски биват измествани от тези свои обичайни зимовища - повече можете да прочетете тук.

Прилепът
 Графити на птици и животни от
© Зелени Балкани

Прилепът, който съгласно " Зелени Балкани " несправедливо страда от отрицателното отношение на хората, ще бъде изрисуван в Стара Загора. Той е мощно уязвим точно заради погрешните показа и предразсъдъците на хората. България приютява 33 от всичките 35 типа прилепи, срещащи се в Европа. Всички тези типове са редки и предпазени и са от основно значение за екосистемите на дивата природа, опазвана от " Натура 2000 ". Освен това, прилепите са извънредно потребни - хранят се извънредно с инсекти, най-вече вредители.

Делфинът

 Графити на птици и животни от
© Зелени Балкани

Графит на делфина ще бъде изрисуван в Бургас. В България има три типа черноморски китоподобни, като и трите са избрани като ендемични подвидове - т.е., заради относително изолираното си местообитание те не се намират другаде. Всеки от тях е обект на отбрана от българските зони от " Натура 2000 " по силата на Закона за биологичното многообразие. Защитата им, която към този момент е по-скоро " на хартия " заради липса на планувани от екоминистерството ограничения за запазване, би трябвало да се обезпечи от 13 зони от " Натура 2000 ": езеро Дуранкулак, езеро Шабла-Езерец, комплекс Калиакра, Аладжа банка, Галата, Камчия, плаж Шкорпиловци, Емона, Емине-Иракли, Ахелой-Равда-Несебър, Отманли, Ропотамо, Странджа. Повече можете да прочетете тук.

Белошипата ветрушка

 Графити на птици и животни от
© Зелени Балкани

Този дребен граблив сокол с размерите на гълъб ще бъде изрисуван на фасада на постройка в Свиленград или Хасково, защото работата на " Зелени Балкани " за белошипата ветрушка е съсредоточена в близката предпазена зона от " Натура 2000 " Сакар. Това е необичаен тип, който до неотдавна бе липсващ от страната. За него " Зелени Балкани " с горделивост описват дългогодишната си работа, с която са възстановили типа като гнездящ в България (повече виж тук).

Работата на сдружението за белошипата ветрушкка има и признанието на Европейската комисия, която тази година номинира плана на " Зелени Балкани " за две от своите награди по Програма ЛАЙФ. За Наградата на жителите може да се гласоподава до 16 май онлайн тук.

Как постройката Ви да се добие с графит

" Зелени Балкани " търсят претенденти, които да предложат фасада за изрисуване от петте регионални града, до 1 май. Повече за критериите за постройката и формата за поръчка можете да видите тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (87)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР