Фасадата на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде

...
Фасадата на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде
Коментари Харесай

Реставрират фасадата на знаковия бургаски катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“

Фасадата на църквата „ Св. св. Кирил и Методий “ ще бъде реставрирана. Това заяви кметът на Бургас и претендент за нов мандат Димитър Николов. Изпълнението на плана стартира през идната година, като задачата е да бъде консервирана и предпазена каменната зидария на над 100-годишния храм. Предвижда се възобновяване на облицовката от айтоски камък, корнизите, ордерните детайли и украсата по постройката, върху които времето и атмосферните условия са оставили своя унищожителен отпечатък.

Заедно с фасадната реституция и възобновяване на достоверния външен тип, ще бъде инсталирано художествено осветяване, което да подчертае присъщите детайли и да експонира атрактивно църквата и в тъмната част на денонощието. В плана е заложено обезпечаването на опция за озвучаване на прилежащото пространство при осъществяване на храмови събития.

Във всеки европейски град основният катедрален храм, с изключение на нравствен дом, е една от най-разпознаваемите, посещавани и снимани от туристите забележителности. Църквата „ Св. св. Кирил и Методий “ не прави изключение – тя е постройка с изключителна архитектура, значима част от предишното, сегашното и бъдещето на Бургас. Храмът е включен в каталога "Сто национални туристически обекта ". Обновеното площадно пространство сред него и едноименното най-старо бургаско учебно заведение, което през 2019-а навърши 150 години, е комфортно за осъществяване на общоградски събития.

Димитър Николов поема ангажимент през идващите години в този градски регион, наред с фасадната реституция на църквата, да бъде ремонтирана ул. „ Св. св. Кирил и Методий “, да бъде построена пристройка към СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ и изцяло обновяване да претърпи прилежащата „ Алеко Константинов “, която да се трансформира в Арт уличка със занаятчийски павилиони и малко кафене.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР