Фасадата на малко квартално училище в софийския район Подуене е

...
Фасадата на малко квартално училище в софийския район Подуене е
Коментари Харесай

Директорката на квартално училище срещу свастиките и предразсъдъците

Фасадата на малко квартално учебно заведение в софийския регион " Подуене " е прясно боядисана. След няколко дни по нея се появяват свастики. Пак боядисване - и отново същото. Училището носи името на Григорий Цамблак, а съвсем всичките му възпитаници са от ромски генезис.

Директорът госпожа Ирена Цукева е правила доста опити да спре вандалствата. Но свастиките се появават още веднъж и още веднъж. И стига до концепцията на стените да бъдат изрисувани ликове на национални герои с вяра, че това би възпряло драскачите. На една от стените на учебното заведение пробно е изобразена карта на България и на нея към този момент не се драска.Надали някой би драскал върху облиците на Ботев или Левски, мисли си госпожа Цукева.

Как учебното заведение става за роми

Ирена Цукева е учител по осведомителни технологии. Директор е на учебното заведение към този момент 13 години и счита, че ориста ѝ е обвързвана с него. Аз съм приключила 8-ми клас тук и първият ми работен ден като преподавател стартира също тук, споделя тя.

Преди към четвърт век е имало доста малко деца от ромски генезис. След отпадането на наложителното систематизиране в учебни заведения по региони, деца от квартала се насочват към по-елитни в центъра. А пък деца от ромски генезис от прилежащия квартал " Христо Ботев " стартират да припознават " Григорий Цамблак " като по-добро от вътрешнокварталното учебно заведение. Те желаеха да учат в българското учебно заведение, а не в ромското, споделя Цукева.

 Директорката на квартално учебно заведение против свастиките и предразсъдъците
© Теодор Спасов

Интеграцията като възел

" Интеграцията е възел. За да стане, би трябвало конецът да се дърпа и от двете страни. При нас и от двете страни не се дърпа ", споделя със страдание госпожа Цукева.

 Директорката на квартално учебно заведение против свастиките и предразсъдъците
© Теодор Спасов

" Много роми ги е боязън да живеят отвън общността. При тях е доста мощно възприятието на сигурност в тълпата. Защото са спокойни, че няма да бъдат засегнати, когато са доста ", продължава тя.Дава за образец случай с ученик на " Григорий Цамблак ", който е бил признат в елитна гимназия в центъра. Една вечер, връщайки се от учебно заведение, момчето е било пребито в рейс на градския превоз от скинари. След това се е преместило в сегрегираната квартална гимназия. " Ние сякаш желаеме те да се интегрират, само че не да са в нашето учебно заведение, не да са в нашия квартал, не да са в нашата компания ", отбелязва учителката.

Когато не си теоретичен да мечтаеш...

" Важно е децата от ромски генезис да виждат съумели хора от техния етнос. Защото доста от тях просто не са научени да мечтаят ", мисли Цукева.

В учебното заведение отивали в действителност доста небогати деца. Има деца, които, когато ги попитат какво са яли на вечеря, дават отговор " морков ". Имали са даже дете, което живеело в кашон. Случвало се да я питат: " Г-жо, вие в действителност ли мислите, че аз мога да стана освен това от чистачка?! "

" Сред ромите има в действителност доста естествено интелигентни хора, които могат да реализират доста. Но предразсъдъците постоянно ги отхвърлят. Много е тежко да видиш болката от дискриминирането в детските очи " , споделя Цукева.

Усилията на учителите

Директорът признава, че резултатите на децата в " Григорий Цамблак " са много по-ниски, в сравнение с в елитните учебни заведения в центъра. Но дефинира скока на тези деца като " в действителност голям " и като реализиран на цената на " непосилен труд " от страна на учителите.

" Представете си, че в първи клас детето не може да направи крачка напред, не може да стои на краката си. А в 7-ми клас то към този момент тича и скача. Това вършим с моите сътрудници ".

Всички възпитаници, които съумяват да завършат 7-ми клас в учебното заведение, не престават да учат и по-късно. Често децата и родителите им я търсят за препоръки при избор на подобаваща гимназия. Много от тях стават и студенти. Разказва любопитен случай за майка на възпитаничка на учебното заведение, която е призната да учи " Педагогика " в същата година, в която и към този момент порасналата ѝ щерка е станала студентка по " Медицина ".

Ранните бракове

Ранните бракове са измежду водещите предпоставки за отпадането на девойки от учебно заведение преди да навършат 7-ми клас. Казва, че в кв. " Христо Ботев " я знаят като " директорката, която скапва сватби ". Когато научи, че нейна ученичка е застрашена от ранен брак, тя незабавно уведомява институциите.

Разказва за случай отпреди повече от 10 години. Нейна ученичка ѝ се обадила, с цел да се оплаче, че майка ѝ я е продала за 500 лв.. Не можела да заплати наема и намерила това решение. Тогава способената институция приела обстановката като " обажда се една луда директорка, дето не знае, че те се женят на 14 ". " Бях потресена ", споделя Цукева. За благополучие, служители на реда от I РПУ са взели случая драговолно. " Провериха целия закон и откриха член, с който съумяха да сплашат родителите и жениха със затвор ". Благодарение на тяхната работа момичето се е омъжило по обич, когато към този момент пораснало.

Не е правилно, че ромските деца не желаят учат

" Много от ромите не могат да си намерят работа заради липса на обучение. И се въртят в обаян кръг ", обобщава шефът. Тя обаче не е съгласна с изказванието, че ромите не желаят да учат - " Те идват сами тук, аз не вървя да ги групирам от улицата ".

Често им изяснява какво е просветата: " Казвам им, че всеки теоретичен урок и всяко написано домашно са 5 лв. в касичката. И когато завършат ги карам да считат какъв брой пари ще завоюват. Кола купуваш и се скапва. Къща купуваш – земетресение става и пада. Но имаш ли знанията, още веднъж ще си ги набавиш ".

Чия е " тази страна "?

Г-жа Цукева се възмущава, че политици и коментатори по малкия екран приказват за България като за " тази страна " или за " този град ", а не като за " нашата страна " или за " нашия град ".
" Когато втълпиш на някого, че това не е неговата страна, ти можеш да правиш всичко, което си пожелаеш с тази страна ",казва шефът на " Григорий Цамблак ". От три години насам е чула единствено един човек да споделя " нашата страна ", като този човек е била една стара ромка.

Съжалява, че никой не се сеща, че един квадратен сантиметър от " това учебно заведение " е на всеки един от нас. И рисувайки свастики по фасади, човек в действителност загрозява личните си стени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР