Фармацевтите влязоха в ролята на ченгета и започнаха да записват

...
Фармацевтите влязоха в ролята на ченгета и започнаха да записват
Коментари Харесай

В аптеката: Искат ни адреса, за да ни продадат лекарство!

Фармацевтите влязоха в ролята на ченгета и започнаха да записват данните на клиентите си. Аптеки стягат ограниченията поради недостига на някои медикаменти.
Оказва се, че в част от тях записват в детайли данните на пациента, в това число и домашния адрес. За това алармираха читатели на „ Телеграф “.
Семейство от София е обиколило повече от 8 аптеки, с цел да се снабди с пулимкорд, изписан от педиатъра на детето им за лекуване.

След като разкрили в един от обектите, фармацевтът обяснил, че с цел да им го даде, би трябвало да си запише подробни данни за името на лекаря, адреса на практиката или поликлиниката, както и адреса на болния.
„ Такова нещо ни се случва за първи път “, описаха младите родители, които носели със себе си и рецепта.
Междувременно служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев разгласи, че ще предложи законодателни промени за справяне с казуса. Той насочи и рецензии към предшественика му на поста проф. Асена Сербезова.

„ Не мога да не оценя като неверно постъпката на някогашния здравен министър в лицето на Асена Сербезова, не желая да разясня дали е било законно или не, само че от 400 следени медикамента за дефицит, те са сведени едвам до 60.
Ние в този момент се чудим по какъв начин да възстановим контрола “, уточни доктор Меджидиев. Той дефинира рецесията с медикаментите като проблем, касаещ националната сигурност на страната.
Здравният министър за следващ път увери, че описът с следени медикаменти ще бъде уголемен с лекарства, които са животоспасяващи и значими за пациентите. Така при сигнал за дефицит на количества те ще бъдат забранявани за експорт. Все още се разисква какъв % да бъде заложен за наличността по складовете, преди предприемане на тази мярка.

„ Ще създадем забележима неналичието в складовете за аптечната мрежа, с цел да може всяка една аптека да наблюдава и да знае какво липсва.

Ще предоставяме и ежедневна информация на лекарите за това каква липса и какъв дефицит има на избрани медикаменти, с цел да може лекарят да преценя какво да предписва “, изясни доктор Меджидиев.
Тези решения са взети от Специализирания съвет.
По думите на министъра скоро ще приключат инспекциите в складовете на едро и в случай че има нарушавания, ще има и санкции.

„ Всички снабдители са мобилизирани, има спомагателни количества, които се внасят изключително, има зареждане на пулмикорт и вентолин в допълнение, заредена е аптечната мрежа с антихипертензивни и антидиабетични, ние все пак следим обстановката “, добави доктор Меджидиев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР