Фармацевтите в София и много градове на страната излизат на

...
Фармацевтите в София и много градове на страната излизат на
Коментари Харесай

Фармацевтите излизат на протест

Фармацевтите в София и доста градове на страната излизат на митинг. Днес част от аптеките ще останат затворени в символ на неодобрение от лекарствената политика в страната, съобщи БГНЕС.
Става въпрос за въвеждането на европейския правилник за следене на подправени медикаменти в България - от 9 февруари и това, че на аптеките се вменява прекомерно огромна отговорност посредством въвеждане на нов програмен продукт. Всъщност във всяка аптека би трябвало да се вкара система за надзор на дефицита на медикаменти и тя би трябвало да бъде обвързвана с Изпълнителната организация по медикаментите, а втората система е за инспекция на подправени лекарства. А доста от по-малките аптеки се оплакват, че нямат пари за новия програмен продукт и че той е непостижим финансово за тях.
Искаме национална лекарствена политика, а не безпорядък и пробутване на корпоративни ползи в областта на опазването на здравето, безапелационни са фармацевтите. Едно от главните им претенции е да има електронна рецепта, която да разрешава следенето на медикаменти, както и когато се вършат закони и наредби, да има същинско публично разискване, а не секторът да се слага пред приключен факт.
От Националната пациентска организация са доста разтревожени от протичащото се, като от там категорично подчертаха, че казусът ще е доста сериозен в по-малките градове.
Стефка Пенчева е притежател на аптека в Пазарджик, която няма да отвори порти през днешния ден (20 февруари). Тя и сътрудниците и ще се включат в националния митинг на фармацевтите.
Очаква се над 40 аптеки в Пазарджик и района да останат затворени на 20 февруари. Протестиращите аптеки в страната се чака да бъдат над 700. Според Българска национална телевизия в Русе обаче няма да има затворени аптеки, а там аптеките са близо 40. Като форма на митинг фармацевтите в тези аптеки ще продават през днешния ден без престилки. А от Благоевград твърдят, че въпреки 40-тина аптеки да са част от митинга, в действителност в тях ще има аптекари и те ще обслужат незабавни случаи. Протестът в действителност ще съставлява правене на проверка, а не постоянен работен ден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР