Фармацевтите и личните лекари в спор за това кой е

...
Фармацевтите и личните лекари в спор за това кой е
Коментари Харесай

Заради електронните рецепти фармацевти все по-често натискат паник бутоните

Фармацевтите и персоналните лекари в спор за това кой е най-правилният метод за потреблението на електронните предписания. 

" Цялата система е била неподготвена, основно от страна на софтуера на лекарите, който се оказа занемарен задоволително добре. Не им дава опция и при най-хубаво предпочитание да изпишат рецептата, би трябвало някой да се грижи за софтуера, от там идва част от казуса ", разяснява ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов студиото на  " България заран ".

Най-голям проблем измененията основават на незабавните медици, на експертите, които правят домашни визити на пациенти. По думите на госта при някои лекари има кодове, които не са настоящи. 

" Всяка опаковка, даже на едно и също лекарство, е с друг код. Когато се изпише една опаковка със 7 таблетки, която съществува и с 5, когато се изпише едната, не може да се даде другата ", даде образец Костов.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че през тази първа седмица след нововъведенията е имало ескалация на напрежение сред пациенти и аптекари, стигало се е и до намесата на охранители.

" Във всяка наша аптека има паник бутони, натиснахме бутона за следващ сигнал и ни споделиха от СОТ, че тази седмица главно с аптеки се занимават. Скандалите ескалират, освен поради неправилното определяне, много пациенти са привикнали да получават медикаменти без рецепта и в този момент усещат дискомфорт ", посочи Костов.

По думите му електронните предписания няма да окажат въздействие на неналичието на медикаменти, тъй като няма кака да се изпишат такива, които по този начин или другояче ги няма. 

" Основните проблеми са два - единият е реекспортът, който визира значими медикаменти, и другият е чисто по индустриални аргументи, не можем да влияем на фирмите ", аргументира се ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Според него 65% осъществяване на рецептите, каквото регистрира здравният министър, е напълно обикновено. Не чака то да стигне 100%, защото даже при медикаменти, отпускани по Здравна каса, се стига до 80%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР