Фармацевтичният бизнес в България се обявява категорично в подкрепа на

...
Фармацевтичният бизнес в България се обявява категорично в подкрепа на
Коментари Харесай

Фармацевтичният бизнес иска тежки закони за нелегалния износ на лекарства

Фармацевтичният бизнес в България се афишира изрично в поддръжка на дейностите на страната против незаконния експорт на медикаменти. Това се показва в мнение на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Според КРИБ страната като се изключи че следва да санкционира с цялата тежест на закона незаконната търговия с медикаменти, би трябвало и да подтиква легалния бизнес в бранш Здравеопазване.

 Сириец провел схемата с медикаментите от вчерашния брифинг на Министерство на вътрешните работи
Сириец провел схемата с медикаментите от вчерашния брифинг на Министерство на вътрешните работи

Той е бил засечен при следствието да носи кашон с медикаменти, изписани единствено по документи на заболели

Компаниите, които са стратегически вложители в бранша на опазването на здравето у нас, прецизират обаче, че дейностите на страната против незаконния експорт на медикаменти е единствено първа стъпка, която следва да се предприеме по отношение на казуса. Според фирмите незаконният експорт на медикаменти би трябвало да бъде криминализиран посредством нарочни промени в Наказателно-процесуалния кодекс , тъй като все още главният закон в наказателното право у нас не адресира разпространяването на фалшифицирани медикаменти, каквито по смисъла на закона са всички артикули, продавани отвън регламентираната верига на лекарство-снабдяване.

Според КРИБ за намирането на дейно решение на казуса е нужен изчерпателен разбор на аргументите, довели до съществуването на нерегламентиран експорт.
Такъв разбор ще покаже, че е на разположение сложно деяние на доста фактори - законодателна непълнота, стеснен запас на държавните органи да управляват фирми-еднодневки, непрекъснат напън за понижаване на маржове и цени на медикаментите, ниско възнаграждение на експертите в опазването на здравето и доста други.

В този подтекст обединеното деяние като извършената преди дни акция против нерегламентирания експорт на медикаменти остава " еднократно деяние, което е преборило един признак, само че не е решение на повода за " болестта ", считат индустриалците. Т.е. е разкрита една формация, само че не са отстранени аргументите на следващия ден да се появи последваща такава.

За това фармацевтичната промишленост у нас приканва за ефикасни ограничения против сивата стопанска система и престъпните практики в бранша. Според тях за постигането на трайно решение е необходим напълно нов метод - въвеждане на ефикасни промени в Наказателно-процесуален кодекс за гонене и наказване на сходни практики с най-голямата суровост на закона.

 Марешки се почувства оправдан от разрушената скица за реекспорт на медикаменти
Марешки се почувства оправдан от разрушената скица за реекспорт на медикаменти

Рано или късно истината излизала нескрито

Подобни ограничения би трябвало да се подхващат и съгласно Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ). Според асоциацията кражбите и контрабандата на медикаменти у нас би трябвало да се преследват от страната посредством промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

" БАРПТЛ изцяло поддържа всички старания и дейности за застраховане на достъпа до медикаменти на българските пациенти. Ние сме за транспарантно и дейно работещо законодателство, а не за въвеждане на възбрана против самия експорт. Паралелната дистрибуция е единственият механизъм за конкурентна среда и контролиране цените на медикаментите на територията на Европейския съюз и би трябвало да бъде защитавана, толерирана и насърчавана ", показват още от асоциацията.

 Ревизоро се загрижи от реекспорта на медикаменти
Ревизоро се загрижи от реекспорта на медикаменти

Проблемът с паралелния експорт на медикаменти би трябвало да се реши с законодателство съгласно Димитров
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР