Фармацевтичната компания "АстраЗенека" по случайност открила, че ваксината им за

...
Фармацевтичната компания "АстраЗенека" по случайност открила, че ваксината им за
Коментари Харесай

„АстраЗенека“ по случайност открили, че ваксината им дава до 90% имунитет

Фармацевтичната компания "АстраЗенека " по случайност разкрила, че имунизацията им за COVID-19 дава до 90% имунитет, оповестява Ройтерс. Причината - по време на клиничните проби на препарата, учените без да желаят дали по-малка доза от него на доброволците, написа.

Ваксината се създава от университета Оксфорд в партньорство с "АстраЗенека " и преди дни стана ясно, че тя провокира мощен имунен отговор. Така тя се трансформира в третия обещаващ препарат в битката с COVID-19.

Изненадващо за учените, 90% успеваемост била реализирана откакто на участниците била сложена половин доза, последвана от цяла доза в границите на най-малко един месец. И още по-изненадващото - в случай че участниците приемели две цялостни дози от имунизацията, успеваемостта й спадала до 62%.

Откритието на "АстраЗенека " е чиста случайност в резултат на неточност на фармацевтите при дозиране на медикамента.

По време на клиничното тестване учените забелязали, че при някои от участниците страничните резултати, измежду които отмалялост и главоболие, били надалеч по-слаби от упованието. Това ги предиздвикало да се върнат обратно и ревизират документите и дозите на имунизацията. По този метод инцидентно открили, че част от участниците са получили половин доза ваксина, вместо цяла, последвана от цяла доза най-малко месец по-късно.

Експерти разясняват, че "АстраЗенека " несъмнено имали шанс в този случай, защото по-малката доза на имунизацията можела да докара до напълно друг процес на събитията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР