ФАРА – най-големият фестивал за реклама в България, отбелязва 20-тото

...
ФАРА – най-големият фестивал за реклама в България, отбелязва 20-тото
Коментари Харесай

Архитект, фотограф, пътешественик - Димитър Караниколов, единственият български лектор на фестивала за реклама ФАРА

ФАРА – най-големият фестивал за реклама в България, отбелязва 20-тото си юбилейно издание през юни. Това е най-значимото и влиятелно събитие на рекламния и информационен отрасъл в България. Тази година събитието се организира в Пловдив сред 6 и 8 юни под мотото „ Гладни за хрумвания “ с поддръжката на фондация „ Пловдив 2019 “. За поредна година фестивалът освен ще отличи най-хубавите реклами за миналата година, само че провежда богат и забавен лекционен панел със международни лектори в региона на маркетинга, рекламата и изкуството. Един от най-ярките лектори на фестивала тази година е българин – фотографът Димитър Караниколов, за който може би към момента не сте чували доста, само че светът към този момент го познава добре.

***

„ Има един синдром на хората, които са работили, учили или просто живели в чужбина дълго: те не са нито риба, нито рак. Не се усещат добре нито на едното, нито на другото място. “ Думите са от изявление в Quotes Magazine на Димитър Караниколов, който не е нито риба, нито рак в доста връзки.

От години Димитър обикаля по света и се задържа за относително малко на едно място. На пръв взор наподобява, че обикаля, с цел да снима, тъй като той към този момент е прочут фотограф, най-малко толкоз прочут, че BBC, National Geographic и FOX разгласяват негови фотоси. Instagram също го обича. Има 28 682 почитатели и постове с по 8 000, 10 000 и даже 32 000 лайка.

Ако опознаете по-добре Димитър, ще разберете, че снима, с цел да пътува. Пътуването е центъра, а историите, които споделя са запечатани в облици. „ Израснах по времето на социализма и за първи пък излезнах от България на 20 години “. Копнежът му по пътешестване и разкриване на нови светове е толкоз огромен, че даже и през днешния ден се усеща спокоен, единствено в случай че знае, че има запазен полет, който следва до няколко месеца. Историите му в фрагменти описват за прекарванията в Монголия, Мианмар, Мексико, Филипините, Боцвана, Бирма. Но едни от най-специалните му фотоси са точно от България.

Димитър е един от българите, който първо емигрира в Лондон (където открива лично студио за архитектурни визуализации), а по-късно ре-емигрира назад в България. Историята му е невероятна и мощно прочувствена.

„ По принцип при мен има наклонност от виртуалното към действителното, даже от цифровото към аналоговото. Постепенно започнаха да ме интересуват, може би с възрастта, неща, които са действителни, които можеш да пипнеш. Сега ми харесва от ден на ден да се занимавам с действителна вещественост на размерите и формите. За мен наклонността е в придвижването към действителното. Бих желал да върша повече неща, които са по-близко до природата и материята. “

Димитър Караниколов, проектант, фотограф (макар, че самичък не се дефинира като такъв) и странник е преподавател на тазгодишният фестивал за реклама ФАРА, който ще се организира от 6 до 8 юни в Пловдив. Неговата история в облици е в действителност историята на пътуването му към себе си. „ Когато събрах задоволително фотоси, които хората харесваха, разбрах, че сред тях няма нищо общо. Бяха правени от мен, само че всяка имаше свое друго лъчение. Замислих се, кое прави почерка и идентичността на един създател, въпреки че и до през днешния ден не мога да се нарека нито създател, нито даже фотограф. Това, което търсех, би трябвало да е това, което сплотява моите фрагменти. Отне ми дълго време да го открия “. Търсенето и намирането на идентичността на един художник, който в никакъв случай не е предполагал, че ще стане подобен, е в основата на лекцията на Димитър Караниколов. Може да я чуете в Пловдив, в културен дом Борис Христов на 8-ми юни в границите на фестивала за рекламна креативност ФАРА. А тук можете да видите част от творчеството му.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР