> Фанг БинКъде е Фанг Бин?В началото на февруари китайският

...
> Фанг БинКъде е Фанг Бин?В началото на февруари китайският
Коментари Харесай

Те са безследно изчезнали, защото казаха истината за коронавируса

 > Фанг Бин
Къде е Фанг Бин?

В началото на февруари китайският бизнесмен и блогър Фанг Бин снима със смарт телефона си трагични подиуми в лечебните заведения на Ухан: чували с мъртъвци, отчаяни хора, плачещи над безжизнените тела на техните близки. Фанг разгласява въпросните кадри с едничката цел да покаже на света какво тъкмо се случва в Ухан. На 4 февруари блогърът съобщи: " Новините, които стигат до нас, не отразяват истината за протичащото се в Китай. Белодробното заболяване в Ухан провокира изключителна обстановка, която визира целия свят. Болестта се популяризира и по тази причина е значимо за всички да осведомявам на място за протичащото се ".

Вечерта след снимането на следващия репортаж на вратата на Фанг звънят хора в защитни дрехи, които настояват, че са от здравната работа. Претърсват апартамента му, конфискуват лаптопа и смарт телефона, след което отвеждат блогъра в полицейския сектор. Обвинен е, че е държавен зложелател, заплатен от чужбина. Няколко дни по-късно блогърът изчезва. И до през днешния ден от него няма и диря.

Безследно липсващ от над 100 дни

Същата орис има и Чен Чуиши - юрист и правозащитник, който си навлича гнева на китайските управляващи, откакто неведнъж информира за миналогодишните протести в Хонконг. Независимо от надвисналата над него заплаха Чен взема решение да информира и от Ухан. От началото на февруари обаче правозащитникът е в неопределеност. Полицията съобщила на фамилията му, че Чен бил подложен под карантина. Негови другари, сътрудници и сподвижници броят в Туитър дните от изгубването му - към този момент над 100.

Третият блогър, който изчезна, откакто беше уведомил от Ухан, в това време се появи, само че единствено за малко. Във видео, което бе качено в YouTube два месеца след неговото изгубване, Ли Зъуа твърди, че е бил подложен под карантина от управляващите. Оттогава насам обаче следите му се губят, написа " Дойче Веле ".

Над 5000 ареста единствено в първите седмици на епидемията

Британският " Дейли Мейл " оповестява, че единствено в първите седмици след експлоадирането на епидемията в Китай са били задържани над 5000 души, които са разпространявали информация за заболяването. А съгласно " Хюман Райтс Уоч " и " Репортери без граници ", прикриването на истината за размера на епидемията в Китай е асъдействало значително за разпространението ѝ по целия свят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР