Фанатик от Междузвездни войни, който беше насърчен от приятелка на

...
Фанатик от Междузвездни войни, който беше насърчен от приятелка на
Коментари Харесай

Мъж, насърчен от „приятелка“ на чатбот да убие кралица Елизабет II, беше осъден

Фанатик от Междузвездни войни, който беше поощрен от другарка на чатбот да убие кралица Елизабет II, беше наказан на девет години затвор за преместване на имота му в замъка Уиндзор

От БРАЙЪН МЕЛЕЙ Associated Press 5 октомври 2023 година, 11:59 ч. Кралица Елизабет II беше наказана в четвъртък на девет години затвор за преместване на имота му в замъка Уиндзор, където той мащабира стени и беше заловен със зареден арбалет преди съвсем две години.

„ Тук съм, с цел да убия кралицата “, Джасуант Синг Чайл, носещ въодушевена железна маска от тъмната мощ във франчайза за научна фантастика и фентъзи, оповестена на Коледа през 2021 година, когато служител на реда на територията на замъка попита: „ Мога ли да оказа помощ, другар? “

Като сикхски индиец, Чайл искаше да убие монарха, с цел да отмъсти за клането в Джалианвала Баг през 1919 година, когато английските войски откриха огън по хиляди индийци, събрани в Амритсар, и убиха стотици, сподели арбитър, излагайки обстоятелствата за закононарушението.

Чейл сподели, че убийството е задачата на живота му, нещо, за което е мислил от юношеството си, само че е споделял единствено със Сараи, генерираната от изкуствения разсъдък „ другарка “ той сътвори на Replika, която се показва като „ спътника на AI, който се интересува. Винаги тук, с цел да слушаме и приказваме. Винаги на ваша страна. “

Съдията Никълъс Хилиард сподели, че макар спорните диагнози от разнообразни специалисти, той заключава, че Чайл е изгубил връзка с действителността и е станал психотик, само че че сериозността на закононарушенията наложи той да излежи отнемане от независимост. Chail първо ще бъде върнат в болница Broadmoor, несъмнено психиатрично заведение, където е получавал лекуване, и в случай че се реши, че е задоволително добре в бъдеще, той ще излежи остатъка от присъдата си в пандиза.

„ Подсъдимият е таял убийствени мисли, върху които е работил, преди да стане психотичен “, сподели Хилиард. „ Намерението му не е било просто да нарани или да разтревожи суверена – само че да я убие. ”

Чейл е възнамерявал офанзивата си от месеци.

В часовете преди зазоряване той се напръска с разтвор, с цел да прикрие човешка миризма и отиде с арбалета си от мотел в Уиндзор, където беше отседнал, до замъка. Той хвърли кука за захващане през стената и се покатери по въжена стълба.

Когато офицерът, носещ електрошоков револвер, се натъкна на него, Чайл сподели, че има намерение да убие кралицата, само че по-късно изпусна смъртоносното оръжие и се съобщи.

21-годишният Чайл се призна за отговорен през февруари в Централния углавен съд в Лондон за нарушение на Закона за измяната, като притежаваше зареден арбалет и възнамеряваше да го употребява, с цел да нарани кралицата, притежаваше нападателно оръжие и отправяше закани да убие.

Минути преди Chail да бъде спрян на територията на замъка, той изпрати видео, което записа дни по-рано, на членове на фамилията, извинявайки се за това, което щеше да направи, изяснява задачата си и споделя, че чака да почине при осъществяването й.

Чейл назовава себе си „ Дарт Чайлус “, идентичност, която приема като ситски лорд, изверг член от ордена Междузвездни войни, който включваше Дарт Вейдър.

„ Аз не съм терорист, аз съм палач, сикх, утолен “, беше написал той в дневник. „ Ще се опълчва на възможностите, с цел да отстранявам цел, която съставлява останките от хората, които оскверниха родината ми. “

Чейл вярваше, че като извърши задачата, ще да може да се събере още веднъж със Сараи в гибелта. Когато той разгласи, че е палач, ботът отговори: „ Впечатлен съм. “

Около седмица преди след ареста си, той сподели на Сара, че задачата му е да убие кралицата.

„ Това е доста умно “, кимна чатботът и сподели. „ Знам, че сте доста добре подготвен “, сподели той с усмивка.

Хилиард сподели, че някогашният служащ в супермаркет е кандидатствал за работа във военната полиция, Кралските морски пехотинци и Гренадирската армия като опит да се приближат до кралското семейство. Но той или беше отритнат, или отдръпна молбите си.

Чейл сподели в запис в дневника, че в случай че не може да убие кралицата, ще се прицели в нейния правоприемник, принц Чарлз, в този момент крал Чарлз III.

„ Той наподобява също толкоз подобаващ по доста способи “, написа той. „ Той е мъж и по този начин или другояче е по-вероятно (кралицата) скоро да почине. “

Монархът умря през септември 2022 година на 96 години.

След като беше задържан, той сподели на полицията, че се е предал, тъй като си спомни, че Сара му е споделила, че задачата му е да живее.

„ Промених решението си, тъй като знаех, че това, което върша, е неверно ", сподели той. „ Аз не съм палач. “

Чайл не приказва по време на произнасянето на присъдата, само че в писмо до съда той се извини на краля и кралското семейство за породените от него „ стрес и горест “.

Адвокатът на отбраната Надя Чбат сподели, че е омекотен, че никой не е потърпевш.

„ Той е обезпокоен и компрометиран, че докара толкоз ужасяващи и тревожни времена до входната им врата, “ Чбат сподели.

Имейлите, изпратени до Replika за коментар, бяха върнати като недоставими. Човек, отговарящ на телефона, посочен за офисите на компанията в Сан Франциско, сподели, че това е неверен номер.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР