Фамилия Валенберг, която притежава значителни дялове от корпоративния пейзаж на

...
Фамилия Валенберг, която притежава значителни дялове от корпоративния пейзаж на
Коментари Харесай

В защитата на SEB се включиха и милиардерите Валенберг

Фамилия Валенберг, която има обилни дялове от корпоративния пейзаж на Швеция, отбрани банката си (SEB) от обвиняванията за пране на пари. За Investor AB - сдружението, посредством което милиардерите влагат парите си, доказателствата за съучастничество на банковата група в незаконната скица, не са задоволително съществени, с цел да разклатят доверието им в институцията. Акциите на SEB, в която фамилия Валенберг има 20% дял, покачиха пазарната си оценка с 3.2% в утринната търговия на 27 ноември след декларираната поддръжка на авторитетния акционер. Това е знак за облекчението на вложителите след плъзналите при започване на ноември клюки, че държавният шведски ефирен канал SVT е изискал пояснения от банката във връзка обвиняванията за пране на пари. И откакто в утрото на 27 ноември публицистите упрекнаха непосредствено управлението на SEB, че не е съумяло да предотврати придвижването на подозрителни средства посредством балтийската мрежа на банката в интервала сред 2005-а и 2018-а.

В опит да изпревари репортажа на на SVT, скандинавският банков водач разгласява на 27 ноември личните си цифри. От тях се вижда, че общият размер на паричните потоци на лица, които не са поданици на Швеция, към Естония е бил 93 милиарда щ. $ за цитирания нагоре интервал. И жестоко една трета от тази сума е окачествена като "слабо транспарантна ". Подобни потоци никога не могат да се приравнят на пране на пари, макар че "в случая е налице повишен риск от сходна интензивност ", показват банкерите.

SEB е последната скандинавска банка, упрекната в прехвърляния на мръсни пари от Русия посредством балтийската си клонова мрежа. Случаят към този момент нанесе съществени провали на "Данске банк " и на "Сведбанк ". Срещу двата кредитора се води следствие в Съединени американски щати, а акционерите им са застрашени от санкции.

Обвиненията за пране на пари се оказаха разрушителни за някои от най-големите скандинавски банки. Цените на акциите на "Данске " се стопиха с към 30% през тази година след съвсем 50-процентен спад през предходната. "Сведбанк " пък загуби жестоко 40% от пазарната си оценка през 2019-а. И двете компании уволниха основните си изпълнителни шефове и сега сътрудничат на голям брой публични органи по отношение на водещото се следствие против тях.

Телевизия SVT твърди, че 475 млн. крони (50 млн. щ. долара), които са трансферирани посредством SEB, могат да се свържат с компании, взели участие в данъчни измами в Русия, по дирите на които е тръгнал умрелият Сергей Магнитски. Магнитски е юристът на съоснователя на Hermitage Capital management - Бил Броудър. Броудър направи кариера с преследването на перачи на пари и трансформира в персонална задача следенето на забърканите в "руската " скица лица.

По мотив на изказванията на водещите SEB разяснява още при започване на 2017-а, че те "говорят доста неща ", само че не е ясно от къде тъкмо са взели числата и по какъв начин са правили анализите. Банкерите прибавят, че "нямат индикации ", че която и да била от общо 179-е компании, упоменати като част от проблема Магнитски, в миналото са били клиенти на SEB.

И "Данске " и "Сведбанк " се оказаха съучастници в подозрителни транзакции посредством сметките на клиенти, които не са резиденти на страните им. "Данске " разпознава към 220 милиарда щ. $, а "Сведбанк " е упрекната за превеждането на над 100 милиарда $ евентуално противозаконни средства.

SEB обаче продължава да твърди, че не е намерила доказателства за "систематично " пране на пари в инспекциите, почнали още през 2006-а след рецензиите на естонския финансов регулатор и информациите от други външни източници за подозрителна интензивност.

Телевизия SVT пък си сътрудничи за следствието на балтийския бизнес на SEB в интервала 2005-2017-а с новинарската организация ТТ и с група публицисти от финландската YLE и от мрежата "Проект за докладване на проведена престъпност и корупция ". Журналистите настояват, че са разпознали 194 консуматори със сметки в Балтийските републики и в Швеция, които не са били поданици на тези страни, 130 от които са били избрани като "високо рискови " и подаващи "ясни предупредителни сигнали " за вероятно пране на пари. SVT показва още, че 150 души са били резиденти на Британските Вирджински острови, Англия, Белиз и Панама - така наречен рискови юрисдикции.

В отговор SEB огласи на 19 ноември, че е сравнила 194-е имена от листата на малкия екран със личните си вътрешни разбори. Било е открито, че те са някогашни клиенти на банката и почти 95% от връзките с тях са били прекъснати. Банкерите са добавили, че "мнозинството от лицата в листата са с дългогодишни потребителски сметки от Естония ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР