Фамилия Ершови оцени, че е загубила 1 милиард евро от

...
Фамилия Ершови оцени, че е загубила 1 милиард евро от
Коментари Харесай

Наследниците на починал олигарх търсят 1 млрд. евро от България

Фамилия Ершови оцени, че е изгубила 1 милиард евро от българската компания " Петрол “ след изненадващата гибел на единия от нейните притежатели – Денис Ершов, предава " 24 часа ".

Дъщерята Василиса и синът Егор извършиха своята закана отпреди по-малко от 2 години, когато сумата, желана тогава от Министерство на финансите на България, бе 840 милиона $. Юристи по това време се усъмниха, че фамилията ще заплати таксата от десетки милиони, с цел да подаде иск.

Наследниците обаче към този момент водят дело против България в капиталовия арбитраж на Световната банка с иск за 1 милиарда евро, който е регистриран на 11 ноември 2022 година.

Според Василиса и Егор те са станали жертва на противозаконни дейности от Варненския областен съд, Агенцията по вписванията и Комисията за финансов контрол и Ершови били лишени от имущество.

Синът и дъщерята предявяват желае от името на татко си, който умря от левкемия на 51-годишна възраст през 2017 година

Двамата настояват още, че непозволени дейности и бездействия на държавните органи са довели до срив на инвестицията му в един от най-големите дистрибутори на петрол и газ в България – сдружението " Петрол “.

Миналата година наследниците на Ершов изпратиха нотариална покана до финансовото министерство, като пожелаха 840 млн. $ да им бъдат изплатени като обезщетение поради експроприацията на активите на сдружението.

Денис Ершов е от съветския град Челябинск, само че бе жител на Литва. Веднага след рухването на комунистическите режими в Източна Европа стартира да се занимава с търговия с нефт. Още през 1991 година основава в България компанията " Нафтекс “ и с българския предприемач Митко Събев бе главен акционер и в " Петрол “, само че продаде своите акции.

Компанията по-късно бе изкупена от банкера Цветан Василев

Денис Ершов бе изпъден от България през 2000 година по заповед на тогавашния шеф на Националната работа за сигурност (НСС) ген. Атанас Атанасов. Днес той е политик, водач на ДСБ и съпредседател на " Демократична България “. Мотивите да бъде изпъден Ершов бяха, че е опасност за националната сигурност. Тогава бяха екстрадирани още четирима предприемачи от съветски генезис, измежду които и Майкъл Чорни.

Ершов апелира изгонването си и завоюва делата в съда. Така от 2004 година още веднъж получава право да влиза в страната ни. Години по-късно споделя, че

заповедта за изгонването му от България не е политическа, само че е поръчкова

Делото на наследниците на Ершов против България е заведено точно поради " Петрол “ и принудата предприемачът да продаде собствеността си.

Бившият държавен монополист в търговията на дребно с горива бе приватизиран през 1999 година дружно с над 500 бензиностанции, пристанища, железопътни връзки и друга инфраструктура. А купувачът на мажоритарния пакет Денис Ершов бе изпъден малко по-късно от България.

През цялото време до Ершов като негов бизнес сътрудник и миноритарен акционер е предприемачът Митко Събев. Създаден е " Петрол холдинг “ АД, който управлява бензиностанциите и управлява интервенциите на дребно, а " Нафтекс Петрол “ ЕООД държи промишлените хранилища.

Очаквано бизнесът се развива сполучливо и по разнообразни оценки компанията коства сред 550 и 600 млн. $

Около 2009 година обаче стартират проблемите, които довеждат до днешното дело против България. Първо поражда напрежение сред съдружниците Ершов и Събев.

В жалбата си наследниците показват точно българския предприемач, който съгласно тях от декември 2009 година " провел поредност от дейности, довели до противозаконна регистрация на решения на хипотетично заседание на акционерите в Търговския указател “ и това лишило Ершов от надзор в компанията.

През годините Събев и Ершов взаимно се упрекват в източване на " Петрол “ и разногласията им влизат в няколко български съдилища. Днес наследниците на Ершов упрекват и страната ни в отвод от правораздаване.

Според тях през ноември 2013 година съдът постановява още веднъж връщането на цялостен надзор на Ершов и другия съучастник – Мелник, над холдинг " Петрол “. Тогава обаче двамата руснаци схващат, че холдингът е продаден на Българска фондова борса на 1/3 от действителната съгласно тях цена. Ершов апелира тази договорка през Комисията за финансов контрол, тъй като шефовете на " Петрол холдинг “ не били одобрявали продажба.

Според желае на наследниците КФН не се е намесила и Ершов стартира нова серия от правосъдни каузи. На 9 декември 2013 година и Централният депозитар утвърждава договорката, като преди този момент я е оповестил за неподлежаща на правосъден надзор. През 2014 година " Петрол холдинг “ подава документи за банкрут. А делата, заведени от Ершов, потеглят след гибелта му през 2017 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР