Фалстарт за инвеститорите на родния и международните капиталови пазари -

...
Фалстарт за инвеститорите на родния и международните капиталови пазари -
Коментари Харесай

Няколко инвестиционни идеи за януари

Фалстарт за вложителите на родния и интернационалните финансови пазари - по този начин можем да определим началото на новата 2019-та година. И в този момент всички участници на финансовите пазари си задават въпроса - а в този момент накъде?

И до момента в който прогнози за цялата година е мъчно да се превят, в този момент ще се съсредоточим върху това какво могат да чакат пазарните участници през първия месец на годината.

И нещата надалеч не наподобяват чак толкоз, в случай че се обърнем към историята и обичайно мощното показване на тържищата през януари и материализирането на по този начин известния " януарски резултат ".

Каква може да е 2019-та за родния финансов пазар?

Индексът на сините чипове SOFIX приключи първия ден на новата година с намаляване от 8.34 пункта или 1.4%. И до момента в който това може да е опънало нервите, на така и така напрегнатите вложители на БФБ, чиито упования за " декемврийски резултат " не се материализираха, към момента не всичко наподобява изгубено...

През годините, нормално когато показателят е стартирал годината с намаляване през първата си борсова сесия е следвало покачване за цялата година. Средния растеж при сходни обстановки е от над 15%.

 Хазарт ли са вложенията? Какви са приликите и разликите?
Хазарт ли са вложенията? Какви са приликите и разликите?

Вижте сами

В допълнение показателят е на крачка от мечи пазар. От върха си през миналата година досега, той е изгубил 19.6%, или малко под 20-те %, които се счита че слагат началото на " мечи пазар ".

Традиционно вложителите имат още един мотив за оптимизъм. Всеки път, когато показателят е записал промяна от над 15%, е следвал растеж от най-малко 50% през идната година след края на корекцията. Остава само вложителите да чакат търпеливо да видят признаци и доказателства за настъпване на края на корекцията.

Настоящата нова 2019-та година, с изключение на всичко друго е и нечетна. А представянето на SOFIX в нечетните години е много обнадеждаващо. Ето по какъв начин наподобяват растежите през годинитe, които не се разделят на 2 - 2001 година растеж от 71.6%; през 2003 година - 150%; през 2005 година - 32%; през 2007 година - 44%; през 2009 година - 19.1%; 2013 - 30%; през 2017-та година с 15.3%.

SOFIX от техническа позиция

Индексът на сините чипове е единствено на към 10 пункта от 200-дневната си пълзяща междинна големина на седмична графика, която се намира при равнище от 568 пункта. Трябва да отбележим обстоятелството, че SOFIX рядко се е понижавал и задържал трайно под 200-дневната си пълзяща междинна през последните 10 години.

Или налице е една доста добра насочна точка за заемане на дълги позиции със относително непосредствен стоп - в границите на към 3-4%.

 Bitcoin балонът се спука. Време ли е за нови вложения в криптовалути?
Bitcoin балонът се спука. Време ли е за нови вложения в криптовалути?

От 19 000 до 4600 $ за една година

От друга страна на седмична графика, към момента 50-дневната пълзяща междинна е над 200-дневната и до момента в който това е по този начин може да се каже, че трендът към момента е прогресивен, а следения спад през последната една година - корективен.

Иначе, за вложителите на БФБ към момента предстоят два от най-хубавите месеца в годината - януари и февруари. Историята сочи, че показателят на сините чипове SOFIX се е повишавал с над 5% за тези два месеца, от основаването си.

Януарски резултат на интернационалните пазари?

Сред вложителите битува схващането, че акциите обичайно се движат нагоре през първия месец от новата година. Това усещане е заложено в по този начин наречения феномен " януарски резултат ".

Каква обаче е действителността?

През последните 20 години, показателят S&P 500 се е повишавал единствено в 50% в случаите, при първия месец на годината, като в останалата половина е записана минимална загуба от 0.5%. Тоест, значително " януарския резултат ", може да се дефинира като мит.

Въпреки това обаче, вложителите търсещи покачване през първия месец на годината, могат да погледнат към избрани позиции, които се показват обичайно добре при започване на годината.

Ето още някои компании, с положително показване през януари:

Акциите на Equity Commonwealth са се повишавали през януари в 22 от последните 27 години, или в 81% от случаите. Средното покачване за първия месец на годината, при акциите на компанията е в размер на 5.33%. В губещите години, нормално акциите са поевтинявали с 3.5%. Или налице е положително съответствие риск-доходност, за идващите тази тактика.

Най-голямото покачване при акциите на компанията е било в размер на 21.41%, до момента в който най-големия спад - в размер на -6.38%.

 Кои са най-безопасните страни за вложения в парцели и къде е България?
Кои са най-безопасните страни за вложения в парцели и къде е България?

Според отчет на Scope Investor Services

Акциите на Aberdeen Asia-Pacific Income Fund Inc. (FAX) са се повишавали в 21, от последните 27 години, или в 78% от случаите. Средният растеж през януари е 4.27%, а междинното намаляване - едвам -1.57%. Най-големият растеж през януари е бил в размер на 11.43%, а най-голямата загуба -3.98%.

Книжата на Walt Disney Company (DIS) са се повишавали в 74% от случаите, със междинен растеж от 7.7%. Средната загуба обаче е близка по мярка, или -6.99%. Средното изменение на акциите на компанията, с включването на губещите и печелившите интервали е 3.89%. Най-големият растеж е бил 24.16%, а най-голямата загуба -8.85%.

Акциите на Cirrus Logic Inc. (CRUS) са се повишавали в 73% от първите месеци на годините. В годините с растеж обаче, междинното покачване е 17.22%, а в тези със спад -10.84%. Или позицията е много по-волатилна от дотук показаните компании.

Производителят на чипове Xilinx Inc. (XLNX) е друга сходна позиция, с покачване през януари в 73% от случаите. Средният растеж е 12.67%, а междинната загуба -4.35%. Най-големият й растеж е 40%, а най-голямата загуба -10.89%.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на фондовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР