Фалстарт беляза първото заседание по делото за източване на над

...
Фалстарт беляза първото заседание по делото за източване на над
Коментари Харесай

Съдия Галя Георгиева се оттегли от делото „САПАРД”

Фалстарт беляза първото съвещание по делото за източване на над 14,5 млн. лв. от стратегия САПАРД в апелативния спецсъд. Една от трите съдийки, които гледат процеса, Галя Георгиева се отдръпна по искане на отбраната на осемте подсъдими отпред с предприемача Марио Николов.

Емблематичното дело, трансформирало се в синоним на тромаво правосъдие, е на втора инстанция след митинг на прокуратурата против оправдателните присъди на Николов, брачната половинка му Марияна и другите 6-има. Те са упрекнати за източването на милионите от САПАРД посредством документни закононарушения. Според прокуратурата незаконната група е внасяла у нас остарели машини за месопреработка и пакетиране от Германия, представяла ги за нови и получавала пари от програмата за тях.

Освен Галя Георгиева, която е някогашен член на Висшия правосъден съвет (ВСС), в състава са и съдиите Румяна Илиева и Красимира Райчева.

Един от претекстовете Георгиева да не е арбитър по делото е, че като член на Висш съдебен съвет предложила да се образува дисциплинарка против военния арбитър Петър Стоянов. Магистратът под пагон бе сниман да вечеря октопод в гръцки ресторант с подсъдимия Марио Николов напролет на 2014 година Тогава стана ясно, че като командирован арбитър във Върховния административен съд Петър Стоянов гледал дело на компания, обвързвана с брата на Марио Николов.

Друг мотив, че Георгиева може да не е безпристрастна по „ САПАРД ”, е, че работила по сигнал във Висш съдебен съвет против някогашната съдийка Румяна Ченалова. В него пишело, че Ченалова в началото била юрист на подсъдимата по „ САПАРД ”Лазарина Георгиева, а по-късно арбитър по делото в Софийския градски съд.

Предстои на мястото на Георгиева да се избере нов арбитър.

Оправдателната присъда на първа инстанция е поради разделянето на делото на две - за източване на над 14,5 млн. лева и за изпирането им, излиза наяве от претекстовете на спецсъда. Процесът за пране на пари обаче завърши дефинитивно без отговорни през 2016 година /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР