Фалшиво видео, на което жена уж яде прилеп, преувеличени данни

...
Фалшиво видео, на което жена уж яде прилеп, преувеличени данни
Коментари Харесай

Лудост: Пиене на дезинфектант, почистване със сешоар и още "чудодейни" лекове за коронавируса

Фалшиво видео, на което жена сякаш яде прилеп, пресилени данни за умряли и инфектирани, чудотворни лекове - потоп от дезинформация за епидемията от вирусната пневмония залива обществените мрежи и подхранва боязън измежду хората.

Фийби, 40-годишна лекарка от Хонконг, споделя, че е смаяна от известията, получени през последните дни в фамилната си група в приложението WhatsApp.

"Имаше съвет да си дезинфекцираш лицето и ръцете със сешоар или да пиеш гореща вода с температура 60 градуса, с цел да останеш в положително здраве. Видях и известие във Фейсбук, в което се предлага на хората да пият дезинфектант за разчистване на дома ", съобщи медикът.

Според експерти интернет и приложенията за онлайн връзки гъмжат от такива подвеждащи информации. Медийният специалист Кристина Тардагила споделя, че над 50 организации от 30 страни, занимаващи се с инспекция на обстоятелства и изобличаване на подправени вести, са открили три талази на дезинформация.

"Едната се отнася до произхода на вируса, другата е за подправени лекарства с патент, а третата - за метода за предварителна защита или за лекуване ", изясни тя Тардагила.

Расистки стандарти
Според един от слуховете, плъзнал в Шри Ланка, 11 милиона поданици на Ухан ще умрат.

Друга подправена вест гласи, че хранителни артикули в Австралия са били инфектирани с новия ковид, а съгласно доста изявления човек може да се защищити като приема солен разтвор, прецизира Нова телевизия.

В понеделник народен представител от Брисбън предизвести гласоподавателите си, че се популяризира подправено официално съобщение, сякаш от Министерството на здравеопазването, в което се насочва предизвестие да се заобикалят кварталите с огромна централизация на хора от китайски генезис.

Някои от погрешните информации са свързани с предубеждения към питателните привички в Китай или расистки стандарти.

На известен видеоклип се вижда по какъв начин жена яде с клечки прилеп. Тези фрагменти, оповестени от някои западни таблоиди, се показват като доказателство за афинитета на някои китайци към екзотични животни, което било повода за рецесията. Истината е, че фрагментите са снимани от блогърка в тихоокеанския архипелаг Палау през 2016 година Въпреки че в обичайни китайски ястия се употребяват доста съставки, които биха провокирали гадност в чужбина, а продажбата на живи животни на пазарите поражда паника, прилепи рядко се употребяват в Китай.

Страх и неустановеност
Крайнодесните уеб страници също подхванаха тематиката за епидемията. Една от първите публикувани дезинформации бе за съществуването на ваксина против новия ковид, която била патентована през 2015 година В реалност въпросният патент е за ковид, открит при пернатите.

Хол Търнър, водещ по крайнодясно радио, упрекван, че поддържа теорията за превъзходството на белите, разгласява публикация, в която се твърди, че 112 000 души към този момент са умряли в Китай, а 2,8 милиона са под карантина.

Заглавията в търсещите сензация медии и недоверието към китайското държавно управление улесниха разпространяването на клюки, споделят специалисти. Този нескончаем поток от погрешни информации затруднява работата на здравните управляващи.

"В Тайван хората стартират да звънят по лечебни заведения и държавни организации, заливат ги с въпроси и по този начин лишават времето на скъпи човешки запаси ", сподели със страдание Кевин Хсуех, чиновник на болница в Тайпе.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР