Фалшивите новини се разпространяват два пъти по-бързо от истинските, каза

...
Фалшивите новини се разпространяват два пъти по-бързо от истинските, каза
Коментари Харесай

Специалист: Фалшивите новини се разпространяват два пъти по-бързо от истинските

Фалшивите вести се популяризират два пъти по-бързо от същинските, сподели софтуерният експерт доктор Преслав Наков. Дезинформацията примесена с демографско познание е доста рисково, тъй като може да се въздейства на изборите на хората. Особено в обществените мрежи би трябвало да има баланс сред подправени вести и свободата на словото, сподели още той.

Това не е елементарна задача, сега, в който открием, че нещо не е правилно, няма резултат, в случай че поддържам даден човек или концепция, счита Наков.
Д-р Преслав Наков, софтуерен експерт: Ефектът на подправените вести върху обществото може да всее подозрение в истината и демокрацията, може да са съответна операция за влияене на изборите. Има аспекти, свързани със здравето на хората. Фалшиви вести може да имат финансови измерения. Сирийски хакери да вземем за пример пускат вест, че има пукотевица против Обама, което води до милиарди загуби на борсата.
Особено рискови са и подправените вести на здравна тематика, които са много в интернет.

Разпонаване на дезинформацията може да стане с инспекция на новините и информацията, сподели Наков. Например е значим анализът на медиите, каква е политическата ѝ устременост, т.е. всеки би трябвало да си прави сметка какво чете, с цел да не бъде измамен, разяснява още той.
 Международна конференция за подправените вести в НДК Международна конференция за подправените вести в НДК
София е хазаин на интернационална конференция на тематика "Фалшивите вести на същинските тролове ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР