Фалшивите новини са напълно реална опасност за предстоящите евроизбори, предупреждават

...
Фалшивите новини са напълно реална опасност за предстоящите евроизбори, предупреждават
Коментари Харесай

Фалшивите новини – реална опасност за предстоящия евровот

Фалшивите вести са изцяло действителна заплаха за идните евроизбори, предизвестяват специалисти.

Манипулирането на видеоклипове в никакъв случай не е било по-лесно, по тази причина е нужен нов метод в битката с подправените вести.

Компютърният експерт Кристиан Рийс създава логаритми за откриването на манипулирани видеа. Компанията на Кристиан има за цел да разобличава клипове, съдържащи подправени изявления. Те съставляват сериозен проблем, сигнализират евродепутати.

„ Ако има видео, в което Тръмп или Путин споделят нещо значимо, а то в действителност е неистина, последствията може да се окажат доста тежки”, уточни Мариете Шааке, евродепутат от АЛДЕ.

С сходни клипове може да се въздейства върху настройките на гласоподавателите. „ Изследователските институти сега просто не могат да реагират задоволително бързо”, съобщи Кристиан Рийс.

Експерти приканват управляващите в европейските страни да вземат всички нужни ограничения, с цел да не бъде разрешено на сходни операции да повлияят на изхода от идните избори.

Но това е единствено част от казуса. Социалните мрежи като „ Фейсбук” са идеална среда за разпространение на подправени вести.
„ Новините от вътрешната страна ”: За борбата с подправените вести и по какъв начин се стига до истината Наесен следва нов сезон на поредицата на bTV „ Новините от вътрешната страна ”
„ Ще е като в Дивия запад, задаващите се избори ще са доста интересни”, предвижда анализаторът Маартен Шенк.

Какво могат да създадат гласоподавателите? „ Ако се ядосате или възмутите от някаква вест, която сте прочели във „ Фейсбук”, проверете я в „ Гугъл”. Това би трябвало да е първата ви реакция. Има огромен късмет тази вест да е доста остаряла или опровергана”, акцентира Шенк.

Второто нещо, което може да извършите, е да ревизирате източника – от кое място идва новината, дали е влиятелна медия, или някакъв уебсайт, основан преди седмица от хлапе в Македония.

Компания от Холандия пък избра друг метод в битката с подправените вести. Тя сътвори игра, в която можете да се превърнете в притежател на медийна империя, разпространяваща неистини.

„ Започвате да поляризирате отзиви, да употребявате страстите на хората, да разпространявате тайни теории. На ваше разположение са подправени профили и войска от „ Туитър” ботове. Тази игра ви кара да се замислите за тези неща, които се употребяват в действителния живот”, разяснява Рурд Остервуд, основател на играта Bad news.

Броени седмици преди основните евроизбори битката с подправените вести е в разгара си. А най-ценното оръжие в тази борба е предпазливостта и положителната осведоменост на гласоподавателите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР