Фалшивите новини, подвеждащата информация и измамите вредят на нашето общество,

...
Фалшивите новини, подвеждащата информация и измамите вредят на нашето общество,
Коментари Харесай

10 начина да се предпазим от фейсбук измами

Фалшивите вести, подвеждащата информация и измамите вредят на нашето общество, вършат света по-слабо осведомен и подкопават доверието. Може да са истории със сензационни заглавия или такива, които оферират разнообразни дарове, и задачата им е да привлекат внимание. Може и да са опити за пренасочване на хора към външен URL адрес за събиране на персонални данни като телефонни номера и имейл адреси. Важно е да сме наясно с другите способи, по които измамниците се пробват да заблудят потребителите.
Ето къс лист със препоръки по какъв начин да разпознавате такова подвеждащо и от време на време даже рисково наличие:

Бъдете скептични към заглавия
Фалшивите вести постоянно са с атрактивни заглавия, написани напълно с основни букви и имат възклицателни знаци. Ако шокиращите изказвания в заглавията звучат неправдоподобно, то най-вероятно не са истина.

Обърнете внимание на URL адреса
Фалшив или URL-двойник може да е сигнален знак за подправени вести. Много подправени новинарски уеб сайтове имитират достоверни осведомителни източници, като вършат дребни промени в URL адреса. Можете да отидете на уеб страницата, с цел да сравните URL адреса с надеждни източници на информация.

Проучете източника
Проверете дали новината е от източник, на който имате доверие и се е утвърдил като благонадежден. Ако източникът ви е чужд, вижте секцията “About” („ За нас “), с цел да научите повече.

Внимавайте за необикновени форматни отклонения
Много от подправените вести са с правописни неточности или в неуместни формати. Бъдете деликатни, в случай че видите такива детайли.

Обърнете внимание на фотосите
Фалшивите вести постоянно съдържат манипулирани фотоси или видео клипове. Понякога фотографията може да е достоверна, само че е извадена от подтекст. Можете да потърсите фотографията или изображението, с цел да ревизирате от кое място идва.

Проверявайте датите
Фалшивите новинарски материали могат да съдържат времеви шпации, които са безсмислени, или дати на събития, които са изменени.

Проверете цитираните данни
Проверете източниците на информация на създателя, с цел да сте сигурни, че са надеждни. Липсата на съответни данни или цитирането на анонимни специалисти може да приказват за подправена новинарска публикация.

Има ли други оповестени вести?
Ако нито един различен новинарски източник не оповестява същата вест, това може да значи, че новината е измислена. Ако новината е обявена от няколко източника, на които имате доверие, тогава е по-вероятно да е истина.

Това анекдот ли е?
Понякога е мъчно да се разграничат подправените вести от вица или сатирата. Проверете дали източникът не е прочут като пародиен и дали детайлностите и тонът не подсказват, че става въпрос за занимателно наличие.

Някои истории са съзнателно погрешни
Преценявайте сериозно новините, които четете, и споделяйте единствено тези, за които сте сигурни, че са достоверни.
Упражняването на прочут песимизъм и деликатното разглеждане на наличието, което намираме в интернет, е жизненоважно за пълноценната отбрана на нашите сметки и персонално пространство.

24chasa.bg

тагове измами фейсбук
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР