Фалшивите болнични трябва да бъдат криминализирани. Това заяви пред Фокус“

...
Фалшивите болнични трябва да бъдат криминализирани. Това заяви пред Фокус“
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Няма законова аргументация първият ден от болничния да не се плаща

Фалшивите болнични би трябвало да бъдат криминализирани. Това съобщи пред „ Фокус “ финансовият специалист Мика Зайкова.

``
реклама

Според нея няма никаква законова обосновка първият ден от болничния да не се заплаща, а аргументът, че има доста подправени болнични, е проблем на контрола.

„ Всеки работещ в България заплаща осигурителна вноска, в границите на която е обезпечен и за краткотрайна неработоспособност, която заплаща на Национален осигурителен институт. Държавата, в лицето на Национален осигурителен институт, Министерството на труда и обществената политика и Министерството на здравеопазването са тези, които управляват този развой. Този надзор би трябвало да е ефикасен и да няма корупция. Твърди се, че има подправени болнични, само че доказателствата са прекомерно малко. Освен ефикасен надзор, би трябвало да има криминализиране на това действие, тъй като то е закононарушение. Но да наказваш болния си служащ е нонсенс “, акцентира Мика Зайкова.

Финансовият специалист напомни, че по време на рецесията през 2009 година обществените сътрудници са се съгласили като краткотрайна антикризисна мярка да заплащат първите три дни от болничния. „ По този метод първите три дни се заплащат на 70%, само че рецесията от дълго време мина и никой не се сеща, че тази краткотрайна антикризисна мярка беше превърната в непрекъсната. Работодателят в действителност заплаща за едно и също нещо два пъти. Знаете, че 60% от осигурителната вноска се заплаща от работодателя, а 40% от служащия. След това той би трябвало да заплати и болничните, по тази причина работодателите са в правото си. Институцията, която би трябвало да заплаща болничните, се споделя Национален осигурителен институт “, изясни Зайкова.

Тя добави, че цените на медикаментите и на лечението, която българинът доплаща, са над междинното европейско равнище. Финансовият специалист цитира и данните на Национален статистически институт за октомври, които регистрират, че междинното повишаване за месеца е 0,8%, като се вижда повишаване на лекарските услуги и медикаментите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР