Фалшиви документи са използвани за издаването на българско гражданство на

...
Фалшиви документи са използвани за издаването на българско гражданство на
Коментари Харесай

„Фабриката“ за български граждани: Как 4000 потенциални шпиони получиха наш паспорт с фалшиви документи

Фалшиви документи са употребявани за издаването на българско поданство на близо 4000 чужденци от страни в някогашния Съветски съюз. „ Фабриката “ за български жители, функционирала от години. Службите и прокуратурата са знаели за нея, само че не са създали нищо.

Поради спецификите на процедурата по даване на поданство, нередностите са открити към пет години след началото на схемата

През това време чужденците са получили своите български паспорти. А с тях и възможността   да пътуват и работят в целия Европейски Съюз. Те обаче са доказвали произхода си с подправени документи.

„ Това е евентуален канал за инфилтриране на хора от разследващите служби на Русия в Европа “, разяснява.миналата седмица съпредседателят на ПП-ДБ назначеният за военачалник Атанас Атанасов.

Един „ митичен човек “ се е занимавал с обезпечаването на този канал за български паспорти

„ Тук има някакъв митичен човек, който се занимава с това. Казва се Глеб Мишин, който е по рождение украинец, само че май е руснак. Той обезпечава цяла кавалкада от хора от съветски генезис, които получават българско поданство “, изясни Атанасов.

Както наподобява, Мишин не е нито „ мозък “, нито „ мотор “ на корупционния канал. Той обаче е осигурявал гладкото протичане на цялата процедура.

Първият сигнал до прокуратурата за въпросния украинец от съветски генезис Глеб Мишин е подаден при започване на август предходната година. До момента обаче делото остава висящо. Проверките са разхвърляни по районните полицейски ръководство из цяла София.

Как работи корупционният канал

Схемата за придобиване на български паспорт, свързвана към този момент единствено с осветения Глеб Мишин, стартира да действа през 2018 година. Тогава чрез българските консулства в Москва, Санкт Петербург, Минск, Киев и други, стартират да постъпват документи за започване на процедури по даване на българско поданство на хиляди жители от Русия и някогашни руски републики.

В момента прокуратурата проверява данни, че клиентите на тази незаконна скица са получавали подправен акт за раждане на собствен родител. В него е било записано, че са от български български генезис. Много постоянно този документ се оказва задоволителен, с цел да се получи българско поданство.

След това на клиентите се обезпечава канал за подаване на документите до България, за който се употребяват най-често българските консулски служби.

Пристигналите в България документи са върху еднотипни бланки, за които е видно, че са разпечатани по един и същи пример. Те имат следващи номера, макар че идват от разнообразни страни. В доста от документите почеркът е еднакъв, описват източници от следствието. Много от документите са преведени от една и съща преводачка, която е с украинско поданство.

Мишин е управлявал процеса персонално пред министерството

Не всички документи са свързани непосредствено с Мишин. Ала очевидци описват, че той е бил съвсем всеки ден на тротоара пред Министерството на правораздаването в София да ръководи групите от претенденти за български паспорти по тази скица. Цялата организация на хората е била в ръцете на медиатори като него. Включително описите кой е на ред да влезе да се яви пред чиновник на дирекция „ Българско поданство “.

Става дума за над 4000 преписки за даване на българско поданство. Те са  сходни документи след 2018 година. Всички тези документи са минали през инспекцията на ДАНС, като за голямото болшинство от тях не е открит проблем.

Според осведомени корупционната цена за приемане на български паспорт с подправени документи през последните 2-3 години е достигнала 20 000 евро. Само за напредване на документите до българските институции се желаят към 8000 евро.

Самият Глеб Мишин е претендент за българско поданство с подправени документи, настояват източниците

През 2018 година, когато са почнали да идват хилядите писма от консулствата по тези скица, българските управляващи арестуваха шефа на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев по обвиняване за приемане на подкупи. Прокуратурата твърди, че против рушветите са издавани удостоверения за български генезис на чужденци, които са желали български паспорт.

Оказва се, че схемата, в която фигурант е Глеб Мишин, заменя тази, която прокуратурата подозира в ДАБЧ. Схемата „ Съюз на съветските социалистически републики “ е разкрита едвам през 2023 година, тъй като минават най-малко няколко години от подаването на документите, последващата им инспекция в ДАНС и Министерство на вътрешните работи и от там – окомплектоването на задачите преписки в Министерството на правораздаването, от където е подаден сигнал за Мишин до прокуратурата.

Преди разкриването на канала някои от клиентите са съумели да получат паспорт.

„ Ние имаме действен интерес, не се месете “

Говорейки за скандалната скица ген. Наско упрекна ДАНС за безучастие във връзка с този противозаконен канал за даването на българско поданство с подправени документи.

„ Твърди се, че с подправени документи си вадят поданство. Това е характерен канал за инфилтриране на хора от разследващите служби на Русия в Европа. А ние претендираме за участие в Шенген “, сподели той преди седмица пред Българска национална телевизия. „ ДАНС е сезирана по този случай, има съответни данни за раздавани пари и кой какъв брой получава. “

В Министерството на правораздаването е дирекцията, която дава отговор за българското поданство, само че предварителните инспекции на лицата се вършат от ДАНС и Министерство на вътрешните работи. Ако двете служби открият нередности или опасност за националната сигурност, Министерството на правораздаването стопира процедурата.

Джобният военачалник твърди, че ДАНС неколкократно е сезирана за „ безобразието, което правят нейни чиновници, тъй като главната активност по инспекция на достоверността на документите за поданство е на ДАНС “. Отговорът на организация бил: „ Ние имаме действен интерес, не се месете “.

Източник: Mediapool

Още вести четете в категорията Крими&Темида 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР