Фалшивата зора носи името си от Исляма - пророкът Мохамед

...
Фалшивата зора носи името си от Исляма - пророкът Мохамед
Коментари Харесай

Заредете фотоапаратите си за фалшива зора

" Фалшивата зора " носи името си от Исляма - пророкът Мохамед я загатва във връзка петте дневни молебствия. В астрономията обаче зрелищният искра в тъмните часове на нощта е прочут като " зодиакална светлина ", осведоми NOVA.

Наблюдава се два пъти в годината – напролет и през есента. В интервала март-май тя се появява в тъмнината след залеза, а към началото на ноември " подправената зора " изгрява малко преди изгрев слънце, от където идва и нейното име.

Сезонният феномен се ражда при разсейването на слънчевата светлина от огромния брой прахови частици и метеорити в междупланетното пространство. В Слънчевата система те оформят необхватен по мащаби диск, който ние от Земята виждаме под формата на ярък конус на източния небосвод през есента и на западния – напролет ", изясни за Nova физикът от Института по астрономия към Българска академия на науките Пенчо Маркишки, направил фотоси на забавното събитие.

" Зодиакалната светлина притегля доста фенове на фотографията. За хубава фотография обаче би трябвало да се откри място с минимално разстройване от градските светлини. Най-подходящото време за фотоси през есента е към час и половина преди изгрева ", поучава Пенчо Маркишки.

За региона на София това е малко след 6 сутринта (лятно часово време), а за Източна България – 10 към минути по-рано.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР