Фалшивата новина: Ще има шокова инфлация след приемането на еврото,

...
Фалшивата новина: Ще има шокова инфлация след приемането на еврото,
Коментари Харесай

МС: Фалшива новина е, че ще има шокова инфлация след приемането на еврото

Фалшивата вест: Ще има шокова инфлация след приемането на еврото, изключително на стоките от първа нужда. Ако един самун в този момент коства 2 лв., ще стане 2 евро. Ще има огромно обедняване на българите.

Това написаха на официалната си страница във Facebook от Министерски съвет. Ето какво още споделиха от държавната осведомителна работа: 

" Фактите: 

Историята опровергава изказванията за шокова инфлация. В новите страни в еврозоната няма забележителна инфлация. Хърватия, която се причисли към еврозоната през 2023 година, е образец за това. Преминаването от куна към евро там имаше едва влияние върху потребителските цени. Инфлацията даже се забави. През първите месеци на влизането на Хърватия - януари и февруари 2023 година годишната инфлация понижа. Месечната инфлация беше 0,3 % през януари 2023 година, което е доста по-малко, в сравнение с в други страни от еврозоната. За съпоставяне, инфлацията в България за януари по отношение на декември беше 1,2%. След приемането на еврото, инфлацията в Словения да вземем за пример, е в сходство с тази на еврозоната и Европейски Съюз, а за Словакия - е по-висока единствено с 0,2-0,3%. 

За да няма спекулации, месец след оповестяването на датата за влизането на България в еврозоната, цените в магазините ще стартират да се изписват и в лв., и в евро - и това ще продължи още 12 месеца след приемането на еврото у нас. Пресмятането на цените ще става при досегашния закрепен курс от 1,95583 лв. за 1 евро. Закръгляването ще е до 2 знака след десетичната запетая, което значи, че в случай че един самун коства 2 лв., цената му в евро ще е 1,02 евро. Така всеки ще може да си направи сметка какъв брой коства дадена стока в евро и дали тя нараства преди и след влизането ни в еврозоната.

Няма да има промени в приходите и покупателната дарба. Напротив, чака се последователно приходите да се усилят, тъй като бизнесът ще понижи разноските си за превалутиране при импорт, ще усъвършенства конкурентоспособността си и ще може да отделя повече средства за работна заплата. Заплатите и пенсиите ще се преизчислят автоматизирано при същия курс и с парите в евро хората ще могат да си купят същите неща, в същия размер, които могат да си разрешат със сегашните си приходи.

Да споделяме обстоятелствата и обезвреждаме дезинформацията! #Евро #БългарияВЕврозоната ". 



Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР