Фалшива новина за дете на протеста се оказа изключително популярна

...
Фалшива новина за дете на протеста се оказа изключително популярна
Коментари Харесай

Разбиха грозна лъжа на протестърите за дете, което плаче за арестувания си баща

Фалшива вест за дете на митинга се оказа извънредно известна във Facebook. Кадър от арест на 2 септември вечерта се популяризира във групите и пуска като коментар под редица вести по тематиката.

„ Този кадър би трябвало да е на първите страници в международните медии... “, „ Едно от лицата на ужаса, дете гледа ареста на татко си “ – гласи свободната интерпретация по фотографията.

Въпреки че качеството не е идеално обаче е явно, че на фотографията явно нито е дете, нито плаче. Изглежда по-скоро е снимана млада жена, която отразява протичащото се на площада, показва.

Това проличава и в отговорите под фотографията, написани от други консуматори, които също предизвестяват, че стартирането на подправени вести в мрежата по-скоро носи негативен резултат.

„ Снимката си е ок, само че няма дете и коментара става операция, а това не оказва помощ.... “

„ Това от аероплан се вижда, че „ детето” е жена снимаща с фотоапарат “

Като отговор под постовете коя може да е сниманата се споделя и фотография от страницата на „ Булфото “, на която е фотографката Милва Цветкова.



Снимката на „ плачещото дете “ е прекомерно тъмна и размазана, с цел да може да се каже сигурно дали снимащата жена е същата или просто двете имат някаква физическа аналогия.

Tribune.bg търси удостоверение от дамата.

Фотографът Евгени Димитров разпознава жена и разяснява проблема в профила си във Facebook.

„ Фигурата откъм гърба от дясно на фотографията не е дете, спрете се да коментирате, без да разсъждавате! На фотографията е колежка фотограф, която е на митингите всяка вечер, и просто е по-дребничка. Снимана с широкоъгълен обектив, става напълно дребна в кадър.

Разпространяването на подправени вести, основани на неприятно обяснена фотография, не оказва помощ на никого, изключително на митинга. Мислете, преди да скочите на клавиатурата с 200 “, приканва той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР