Фалшива новина със стари снимки на Гребната база във Видин

...
Фалшива новина със стари снимки на Гребната база във Видин
Коментари Харесай

Фалшива новина за гребна база във Видин обиколи нета! Дискредитират реновирано съоръжение със стари снимки

Фалшива вест със остарели фотоси на Гребната база във Видин набра скорост в обществените мрежи. Активното мероприятие демонстрира спортното оборудване в окаяно положение, а в реалност то претърпя главен ремонт, който завърши през предходната година. Рекострукцията е първа за базата, която е издигната през 70-те години на предишния век.

„ Ремонтът завърши. Гребната база е едно неповторимо спортно оборудване – особено за водни спортове. Построено е в заливаемата част на р. Дунав през 70-те години. Разпъната му повърхност е към 3000 кв./м. За най-голямо страдание обаче до направения от нас ремонт, базата не беше ремонтирана и беше в доста неприятно положение. Имаше нужда от подсилване на носещата структура, която е на голям брой бетонни пилони и под нея при високи води навлизат водите на р. Дунав. Изградено е по този начин за облекчение на нашите гребни спортни клубове, които пускат своите лодки във водата. Нужен беше и незабавен ремонт на покрива. Условията в спортните зали, в битовите пространства и в хотелската част, бяха доста неприятни. Важно е, че успяхме да придобием цялата благосъстоятелност, тъй като при раздържавяването през 90-те години, структурите, които са били към Организацията за подпомагане към защитата, са придобили част от противоречивите обекти. После след препродавания частта се беше оказала в частни ръце “, споделя кметът на Видин инж. Огнян Ценков.

Общината е водила дело, с цел да си върне частната част от парцела и да извърши ремонта, само че в последна сметка е постигнала договореност с частната компания.

„ Видин притежаваше към 70%, а компанията – към 30 %. Влязохме в добър разговор с частната компания и тя ни продаде своя дял в края на 2017 година Взехме към 600 кв./м. закрита повърхност на доста добра цена – 278 хиляди лева В момента оборудването е 100% благосъстоятелност на Общината “, споделя Ценков.

Ремонтът на оборудването е на стойност 335 000 лева

„ След отпусната дотация в размер на 3 млн.лева от кабинета “Борисов” още през 2016 година, отделихме 335 хиляди лева особено за ремонта на Гребната база. В края на 2017 година към този момент течеше ремонт. Забавиха го неприятните зимни условия, само че април-май 2018 година цялостният ремонт завърши. Гребната база към този момент е едно модерно оборудване за водни спортове, които при нас са доста мощно развити. Ние имаме няколко доста мощни клуба, които имат съществени триумфи – и национални, и интернационалните. Ремонтирахме и хотелската част, тъй като това е оборудване, което може да се употребява с изключение на от видинските клубове, и от други “, добавя кметът.

Гребната база към този момент работи с цялостна мощ. Всички видинчани виждат, че това е едно съвременно оборудване с положителни условия за спорт. За това и кметът не се тормози от реакцията на съгражданите си от офанзивата в обществените мрежи. Това обаче не е първата акция против него, откато е определен на поста.

„ Това е офанзива – и то злонамерена. И против мен като кмет, и против всичко реализирано, и против ГЕРБ и държавното управление. Вече нищо не ме учудва – откогато съм определен за кмет, офанзивите, подправените вести и операциите са всекидневие. Видях тези фотоси. Във Видин никой няма да ги одобри съществено и да им обърне внимание. Хората доста добре знаят какво беше положението и какъв огромен триумф е, че успяхме да изкупим тази част, която не беше общинска благосъстоятелност. И това е първото сходно придобиване от 1990 година насам. А първоначално Общината беше в доста неприятно положение, само че успяхме. Вече сме върнали доста от отговорностите си. Не съм сюрпризиран от офанзивата. Сега идват избори. С встъпването ми в служба започнаха такива офанзиви. Имаше манипулирани материали за зимното разчистване, клюки, че съм ходил при премиера да му кажа, че се отхвърлям от поста. Опитваха се да провалят наш план с Фондация „ Реал Мадрид “. А той е извънредно сполучлив, деца от Видин вървяха на тренировките на футболния клуб в Испания. Навремето общински съветници – цялостни фигуранти, блокираха Е-79, тормозеха видинчани, след това изкараха че аз преча на магистралния път. Целта е да ни пречат и да ни компрометират “, безапелационен е Цеков.

Градоначалникът приказва и за положението на спортната инфраструктура в града.

„ Ситуацията се усъвършенства. Не е единствено Гребната база – спортните уреди и спортната политика са на доста високо равнище. Ние имаме обичаи. Всяка година отделяме по 300 хиляди лева за субсидиране на спортните клубове. Спорните бази се дават безплатно, плащаме тока и водата, както и ремонтите. В спортния ни календар има голям брой събития, за които отпускаме 50 хиляди лева “, декларира кметът.

Инж. Огнян Ценков прибавя, че задачата на общината е да развива спорта във всичките му посоки.
Първо – детско-юношески спорт, с цел да могат децата да израстват физически здрави и да не се поддават на зависимости. Второ – високото противоречиво майсторство, тъй като Видин е дал доста състезатели, които са постигнали съществени национални и интернационалните триумфи. И трето – поддръжка на спорта в общината от самата Община. В две от елитните учебни заведения във Видин с европейска помощ ще бъдат построени физкултурни зали, подобаващи за прилагане и от спортни клубове. Ще има тенис корт, закрит плувен басейн. Имаме и закрита писта за лека атлетика. Предстои ремонт на покрива на друга спортна зала. Имаме над 70 спортни площадки. По молба на деца изградихме площадка за скейтборд – тъкмо каквато желаеха. Работим според от потребностите на жителите. Спортът при нас е всеобщ и на доста високо равнище “, приключва Ценков.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР