Фалшива криптовалута, привлякла 4 милиарда долара, според обвинението в САЩ,

...
Фалшива криптовалута, привлякла 4 милиарда долара, според обвинението в САЩ,
Коментари Харесай

Коя е Ружа Игнатова и как успя да натрупа милиарди с измама?

Фалшива криптовалута, привлякла 4 милиарда $, съгласно обвиняването в Съединени американски щати, и пирамидална скица, основана на блокчейн неистини. Как стартира възходът на криптокралицата Ружа Игнатова и какво става със схемата ѝ за милиарди, позната на изгорелите вложители по цялостен свята като One Coin?

Криптокралицата

Ружа Игнатова е родена в България, а на 10-годишна възраст отпътува със фамилията си за Германия. Завършва магистратура по стопанска система в университета в немския град Констанц и стопанска система задочно в Хаген. Твърди, че е защитила докторантура по право в Оксфорд.

След това постъпва като съветник в интернационалната компания McKinsey & Company в България, където работи с редица интернационалните банки и финансови институции. Според софтуерния блог Questona.com Игнатова е шеф на най-малко 30 сдружения и едноличен притежател на капитала на най-малко 5 компании. За малко е стопански шеф в капиталовия фонд Clever Synergies Investment Fund, само че притежателите на фонда я освобождават, по информация на " 24 часа ".

Ружа и татко ѝ Пламен Игнатов са били притежатели на металургичния цех Waltenhofen Steelworks в баварския град Валтерхофен до 2012 година, когато той банкрутира. Тя и татко й се признават за отговорни по обвинявания в заграбване на пари от чиновници и снабдители, банкови измами, лъжливи счетоводни практики и даже опит да реалокират машини назад в България, за което получава условна присъда от година и 2 месеца. Синдикът на сдружението упреква фамилията в кражба на 1 милион евро.

Сериен бизнесмен

Въпреки този крах през 2014 година Ружа Игнатова минава в цифровата сфера. Според Тим Тейшун, Bitcoin запалянко, който е прекарал няколко години в изследване на Onecoin, тя се среща с Кристиан Гобел, прочут сериен лъжец, и Себастиан Гринууд, индивидът зад измами като Loopium, Prosper и SiteTalk, написа bitsonline.

Скоро по-късно всички те, както и Джон Нг и Джарл Торсън, се заемат със основаването на основаната в Сингапур Понци скица, наречена BigCoin, възползвайки се от триумфа на Bitcoin. Игнатова става касиер, употребявайки своята крипто капиталова компания Crypto Real Investment Trust company (CRIT). Схемата се показва на пазара като " Бъдещето на парите " и е ориентирана към китайските вложители. Въпреки обещанията за благосъстояние и благотворителност, планът е преустановен през 2014 година, като повлича със себе си 50 милиона $ загуби на вложители.

И това не е краят на Игнатова, която дружно с Грийнууд преобразума съвсем всичко към BigCoin, в това число дизайна и маркенитговите материали и основават OneCoin.
 Съединени американски щати търси Ружа Игнатова поради
Съединени американски щати търси Ружа Игнатова поради " пирамидата " OneCoin

Брат ѝ е арестуван, а самата тя може да получи до 65 години затвор

Схемата

За основаването на новата криптовалута Игнатова употребява капитал, добит от някогашни финансови пирамиди като Conligus (около 10 000 членове), Univer Team (около 120 000 членове), Unaico/SiteTalk, OPN, (около 400 000 членове), Bonofa (около 60 000 членове) и BNG International (около 10 000 членове), както и BigCoin, Crypto Real Investment Trust.

През 2015 година показва концепцията за бъдещето на международните разплащания посредством криптовалути на Fourth EU-Southeast Europe Summit, проведено от списание Еconomist. Освен Ружа Игнатова други лектори на събитието са президентът на България Росен Плевнелиев и министърът на стопанската система тогава Божидар Лукарски.

През 2014 година основава фондация " Един свят " (OneWorld Foundation), имаща за цел да усъвършенства образованието на деца в неравностойно състояние. През същата година тя става даже бизнесдама на годината.

Cпopeд oпиcaниeтo нa caйтa нa ОnеСоіn, ocнoвният бизнec e пpoдaжбaтa нa oбyчитeлни мaтepиaли. Члeнoвeтe мoгaт дa ĸyпyвaт " oбyчитeлни пaĸeти " нa cтoйнocт мeждy 100 и 118 000 eвpo. Bceĸи пaĸeт вĸлючвa " жeтoни ", c ĸoитo ce пoлyчaвa пpaвoтo дa ce ĸoпae ОnеСоіn. Зa paзлиĸa oт ocтaнaлитe ĸpиптoвaлyти oбaчe, тaзи нe e дeцeнтpaлизиpaнa, a цялaтa инфopмaция e нa cъpвъpитe нa ĸoмпaниятa. B мoмeнтa нямa ниĸaĸъв нaчин виpтyaлнaтa вaлyтa дa бъдe oбмeнeнa.

OneCoin твърди, че действително не продава криптовалута, а просветителни пакети, откъдето идват и доходи ѝ. Въпреки това множеството нови членове се включват, поради опцията за бърза облага от обещаваното съвсем несъмнено повишаване на валутата. Компанията твърди, че цената на един OneCoin е повишена oт €0,50 дo пoчти €29,95 ĸъм янyapи тaзи гoдинa.

За разлика от открития механизъм за " копаене " при другите криптовалути, разчитащи за отбрана на криптирането на данните, OneCoin твъpди, чe eднoимeннaтa " ĸpиптoвaлyтa " ce " ĸoпae " чpeз cъpвъpи, yпpaвлявaни oт ĸoмпaниятa, ĸaĸтo и чe cтoйнocттa нa тoĸeнитe ce oпpeдeля oт тъpceнeтo и пpeдлaгaнeтo.

2016 година Onecoin доближи миг, в който се натрупват празните обещания към вложителите и членовете за обмена на " закрепените и лимитирани " монети. Компанията трансформира тактиката и стартира промоцията на нова монета и прави изненадващото изказване на Bangkok One Life Event през октомври за " включването " на нов, усъвършенстван блокчейн.

Истинската изненада обаче се оказа, че без знанието на вложителите компанията единствено два дни по-рано, се е пробвала да наеме норвежкия разработчик Бьорн Бйерке за блокчейн разработчик като механически шеф, като му разпореди осъществяването на автентичен, работещ блокчейн за своята криптовалута.

Бйерке е експерт в сферата с над 19 години опит в ИТ промишлеността и опит в ръководство на планове. С него се свързват с предложение за " доста висока заплата ", с цел да създаде блокчейн. Бйерке схваща, че компанията, отправяща предлагането е Onecoin и че желаят той да трансформира техните SQL сървъри в блокчейн.

Така той схваща, че Onecoin е машинация, а той изяснява в скорошен уебинар: " Не можете да изпълнявате криптовалути на SQL сървъри - имате потребност от децентрализация. " В следствие той употребява голям брой платформи, с цел да предизвестява вложители да не се включват в схемата.

B ĸpaйнa cмeтĸa ĸoмпaниятa набира нaд 3 милиoнa члeнa пo cвeтa, неразполагащи с техническото познание да разграничат измамата и получават комисонни за набиране на нови членове, които да купуват криптопакети. Схемата продължава дa paбoти, макар предизвестията за съмнителност и възходящите публични забрани да се търгува с валутата от доста държавни управления.

Предполага се, че Игнатова и високопоставени сътрудници прибират милиарди, когато при започване на 2017 година излизат отчети, че изтеглените средства надвишават новите приходи от вложители. Не след дълго формалната " борса " на Onecoin затвяря порти. Преди да се скрие Игнатова, проверяващите публицисти означават, че е купила яхта на стойност 15 милиона $ за пътешестване и имение в Созопол за 2,5 милиона $. Новозакупената къща има мебели по поръчка, импортирани от Германия, частен плаж, лозе и огромна детска площадка, написа bitcoin.com.

И до момента в който Игнатова дава обещание на семинар през август 2017 година в Банкок, че валутата ѝ ще се трансформира във водеща цифрова валута в целия свят, OneCoin, която по-късно става OneLife, е разследвана за лъжливи схеми в Китай, Австрия и Латвия.

Това е и моментът, в който Ружа Игнатова последно е забелязана преди да изчезне.

Съдебни документи демонстрират, че приходите от жертвите по целия свят, вложили в пакети с криптовалутата OneCoin, постъпили в направлявали банкови сметки в границите на по-малко от 2 години до септември 2016 година са в размер на 3,35 милиарда евро, а облагите над - 2,23 милиарда евро.

От тогава ръководството на компанията поема брат ѝ - Константин Игнатов, който до този миг е асистент на сестра си и се появява на конференции по света вместо нея.
 Европейска спецакция против българската
Европейска спецакция против българската " виртуална валута " OneCoin

Ружа Игнатова е основала пирамида, споделят от прокуратурата

Правни проблеми и рецензия


Компанията и схемата са включени в описите за наблюдаване на доста страни, измежду които са управляващите в България, Германия, Финландия, Швеция, Норвегия и Латвия, Хърватия, Италия, Австрия, Индия, Виетнам, Китай. На 30 септември 2015 година Комисията за финансов контрол в България (КФН) издаде предизвестие за евентуални опасности при новите криптовалути, цитирайки като образец OneCoin. След предизвестието OneCoin прекратява активност в България и стартира да употребява банките в чужбина, с цел да прави с банкови преводи от участниците.

Индийската полиция арестува 22-ма души за образуване на събитие за набиране на OneCoin през април и май 2017 година, съумява да възвърне над 7 милиона $ и провежда специфичен екип за следствие.

Миналото лято китайски прокурори упрекнаха над 100 лица, привлекли пари от вложители в страната за OneCoin, позната в Китай като Weika Coin, на стойност 2,3 милиарда

На 17 и 18 януари 2018 година профилираната прокуратура претърси офисите на OneCoin в София, на площад Славейков, по искане на прокуратурата в Билефелд, Германия. Германската полиция и Европол взимат присъединяване в претърсването и следствието. Също по този начин са разследвани 14 други сдружения, свързани с OneCoin, и са разпитани 50 очевидци. Сървърите на OneCoin и други материални доказателства са конфискувани.

Развръзката

Миналия петък в Лас Вегас бе арестуван дребният брат на Ружа и актуалният началник на структурата Onelife, Константин Игнатов, който бе наказан на 20 години затвор за машинация, съгласно формален пресрилийз на прокуратурата в Манхатън.

По случая е арестуван и 50-годишният американец Марк Скот, който е задържан предходната есен и упрекнат в пране на към 400 млн. $ приходи от " незаконната скица " сред 2016 и 2018 година и също е наказан на 20 години затвор.

Срещу 38-годишна търсена основателка на структурата, Ружа Игнатова, са повдигнати четири обвинявания. Ако бъде приета за отговорна по тях, може да получи присъда до 65 години затвор. Обвиненията включват машинация, пране на пари и други.

Въпреки че интервенциите на структурата Onecoin са се забавили много и доста водачи са избягали, формалното прекъсване на схемата може да продължи с години съгласно Джералд Рубсам, основен прокурор, основан в Билефелд, Германия. Onecoin се проверява от немските управляващи, само че също и от управляващите във Англия, Ирландия, Украйна, балтийските страни, Италия, Съединени американски щати, Канада и други райони.

Българските прокурори признават, че интервенциите на Onecoin не са били изцяло прекъснати, при инспекцията на офисите в София през 2018 година Това е по този начин, тъй като Onecoin е публично записана в Обединените арабски емирства и дребна група от основатели от разнообразни страни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР