Фалшива е новината, че здравните власти въвеждат нов мораториум върху

...
Фалшива е новината, че здравните власти въвеждат нов мораториум върху
Коментари Харесай

МЗ: Фалшива е новината за нов мораториум върху лекарствата

Фалшива е новината, че здравните управляващи вкарват нов мораториум върху новаторски медикаменти за онкоболни пациенти, декларират от Министерство на здравеопазването.

От там показват своето терзание, че медийни изявления и позиции на пациентски организации насаждат неправилни внушения за въвеждане на рестриктивни ограничения и по този метод насаждат безпочвени страхове в обществеността и най-много в нуждаещите се от лекуване с нови лекарства жители.

Министерството на здравеопазването напомня, че с ремонти от януари 2017 година в Наредбата за цените на лекарствените артикули е въведено условието за следене резултата от лечението с медикаменти, които за пръв път се включват в Позитивния лекарствен лист (ПЛС). Това условие се отнася за новаторски артикули, за които не са показани доказателства за лечебна успеваемост и/или съотношението разход-резултат е неефективно. Липса на лечебна успеваемост значи, че за лекарствения артикул не са налице данни при използването му в действителната здравна процедура.

Болниците, които ще работят с новите 13 медикаменти и ще наблюдават резултата от лечението с тях би трябвало да бъдат академични и в тях да има кадрово и апаратурно обезпечени структури по профила на съответното заболяване. Касае се за високотехнологични новаторски лекарствени артикули, които по данните на притежателите на разрешителни за приложимост (фирмите) са предопределени за доста дребен кръг пациенти, от порядъка на 10-15 души. Ето за какво измежду лечебните заведения не попадат комплексните онкологични центрове.

Решението за установяване типа на тези лечебни заведения е взето откакто Министерство на здравеопазването е потърсило мнението на водещи експерти по съответните болести и на националните консултанти. Концентрирането на пациентите в университетските лечебни заведения подсигурява, че пациентът ще получи най-хубавото за него лекуване.

Министерството на здравеопазването държи да бъде ясно, че за всяко ново лекарство има избрани лечебни заведения, в които ще се наблюдава лечебния резултат от използването му. По никакъв метод не става дума за рестрикции, най-малкото тъй като описът може да бъде променян когато и да е, при нужда. Освен това, откакто съответна компания получи информация за лечебните заведения, които ще наблюдават резултата от нейните лекарствени артикули, тя има право на несъгласие. Важно е да се знае, че когато медикаментите на съответните компании са минали оценка на здравните технологии, компаниите са заявили, че от лекуване със съответния лекарствен артикул се нуждаят не повече от 15 души. Това е и основанието, заради което е нерентабилно в следенето да вземат участие всички лечебни заведения в страната.

Министерство на здравеопазването подсигурява, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на нужната за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира листата на лечебните заведения, при потвърдена нужда.

Пациентите ще получават най-подходящото лекуване в избраните лечебни заведения, което ще разреши и най-точно отчитане на резултата от приложените новаторски медикаменти без риск за здравето им, споделят още от Министерство на здравеопазването.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР