Фалитът на застрахователната компания Олипмик е сред водещите теми на

...
Фалитът на застрахователната компания Олипмик е сред водещите теми на
Коментари Харесай

Преглед на печата

Фалитът на застрахователната компания " Олипмик " е измежду водещите тематики на вестниците в понеделник.

" Премиерът Борисов ще свика среща с финансовия министър Владислав Горанов и управлението на Комисията за финансов контрол (КФН) на следващия ден. Предмет на диалог ще бъде банкрута на застрахователна компания " Олимпик " и оферти към българските евродепутати да създадат законови оферти за промени в европейското законодателство. Ще поставим всички старания да помогнем, до колкото ни разрешава законът, на клиентите на кипърската застрахователна компания, която е в разпродажба, съобщи министър-председателят Бойко Борисов, представен от държавната пресслужба. Днес Борисов посети ремонтни действия в Стара Загора, споделя Българска национална телевизия. " Така или другояче това би било рисков случай - ние ще им помогнем с адвокати и с каквото можем доколкото разрешава законът. Когато стане нещо, желаеме страната да помогне. Само че страната е на данъкоплатеца и когато кажем, че страната би трябвало да помогне, това значи, че всеки от нас отделяме от налозите си за тази сфера ", декларирал той във връзка банкрута. " - в. " Сега ".

" Опасен казус е страната да заплаща за банкрута на " Олимпик ", разгласи министър председателят България ще желае смяна на европейското законодателство поради кипърския осигурител " Опасен казус е страната да оказва помощ за всичко. Държавата е на данъкоплатците. Ако кажем тя да помогне, това значи, че от всеки, платил налог, отделяме пари за тези неща. Това значи всеки да заплати на тези, които са купували с 20-30 лева по-евтини застраховки. Би трябвало да се замислиш, когато плащаш по-евтино, че евентуално има някакъв проблем. На битпазар би трябвало да си носиш риска за стоката, която купуваш. " Така министър председателят Бойко Борисов разяснява в неделя опцията да се помогне с пари от гаранционния осигурителен фонд на останалите без застраховки на колите си над 200 хиляди българи след банкрута на " Олимпик ". " Популизмът е превзел всички партии. Не би трябвало да се поддаваме, тъй като ще счупим страната ", добави той. В понеделник сутринта Борисов извикал на заседание финансовия министър Владислав Горанов и председателката на Комисията за финансов контрол Карина Караиванова, заяви министър председателят. България ще изиска смяна в европейското законодателство, с цел да има по-добър надзор при работата на компании от една страна в Европейски Съюз на територията на друга, какъвто е казусът с кипърската компания " Олимпик ", изясни Борисов. Помощта за българските клиенти на компанията ще е с адвокати и каквото разрешава законът, добави той. Така хората можели да си търсят към този момент парите от кипърския гаранционен осигурителен фонд. Точно каква ще е държавната помощ, в понеделник ще обяснят финансовият министър Горанов и шефката на КФН... " - в. " 24 часа ".

" Господин министър председател, не лъжете българските данъкоплатци. Твърдите, че в случай че страната се намеси и заплати на потърпевшите от банкрута на застрахователното сдружение " Олимпик ", това ще бъде от парите на всеки български поданик. Това е неистина ". С тези думи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се обърна към премиера Борисов във Facebook. Тя акцентира, че той или не познава материята, или се пробва да настройва едни българи против други. " Средствата в гаранционния фонд не се събират от нашите налози. Те са вноски от самите застрахователни сдружения (включително " Олимпик " ) точно като гаранция за такива случаи ", написа още Нинова. " - в. " Труд ".

" Ще поставим всички старания да помогнем, доколкото ни разрешава законът, на клиентите на кипърската застрахователна компания, която е в разпродажба, съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който посети ремонтни действия в Стара Загора. Още на следващия ден министър председателят ще свика среща с финансовия министър Владислав Горанов и управлението на Комисията за финансов контрол, с цел да обсъдят обстановката и да предложат на българските евродепутати да създадат законови оферти в европейското законодателство. " Така или другояче това би било рисков казус - ние ще им помогнем с адвокати и с каквото можем доколкото разрешава законът. Когато стане нещо, желаеме страната да помогне. Само че страната е на данъкоплатеца и когато кажем, че страната би трябвало да помогне, това значи, че всеки от нас отделяме от налозите си за тази сфера ", добави още Бойко Борисов... " - в. " Стандарт ".

Сривът в комерсиалния указател също е измежду настоящите тематики.

" По тематиката за срутва на комерсиалния указател министър председателят декларирал, че са положени всички старания и системата ще работи изцяло до сряда. " Виждате, има страни, където изборите им пробиха с хакерски атаки. Тук за всяко нещо се подвига голяма врява. Да, не е прелестно, само че пък всички работят интензивно, с цел да обезопасим системата ", коментирал Борисов. Бойко Борисов не пропусна да се похвали, че държават работела добре в битката с контрабандата и корупцията и с тези средства се реконструирали доста обекти по градовете в страната... " - в. " Сега ".

" Бившият към този момент изпълнителен шеф на Агенция по вписванията Зорница Даскалова разгласи, че с политически напън е бил изработен опит за отклонение вниманието " от директните реализатори и виновните лица " за срутва на Търговския указател. Това мнение излага Даскалова в своята оставка, която подава в петък пред министъра на правораздаването, а Цецка Цачева я одобри неотложно, оповестява " Правен свят ". Даскалова декларира още, че преглежда отдръпването си като дълг, в резултат на невиждания срив на 9 август на Търговския указател, управляван от Агенция по вписванията. " Опитът да се отклони вниманието от директните реализатори и виновните лица, според подписаните контракти, ясно приказва за политически напън от избрани групи хора и следените от тях субекти ", написа Даскалова до Цачева, без да назова съответни имена на политици или партии. В оставката си Зорница Даскалова показва още, че " в Агенция по вписванията се намира цялата документи, доказваща взетите управнически решения от всеки началник (новоназначаван съвсем всяка година), както и документираното положение на системите ". " Искрено се надявам да бъде оповестено какво е действителното положение на тези извънредно значими за страната системи, поради на следените и представени нагоре процеси ", приключва тя. " - в. " Дневник ".

В. " Сега " оповестява, че хазартът към този момент е по-голям рекламодател от мобилните оператори и съвсем се изравнява с банките: " Рекламните бюджети на хазартните компании в България към този момент са съвсем изравнени с тези на банките и другите кредитни институции и изрично изпреварват парите, които мобилните оператори и автомобилните компании дават за популяризирането си в медии. Това проличава от данните за първото полугодие на годината, оповестени от профилираната организация " Медиа клуб ". Огромната заслуга за разрастването на хазартния бизнес е на играта " Националната лотария ", която за втора поредна година се обрисува като рекламодател №1 у нас. Лотарията е похарчила за телевизионна и печатна реклама към 13 милиона евро от началото на 2018 година, демонстрира статистиката. С тези разноски тя изпреварва с към милион евро компании като " Лидл " и две компании от фармацевтичната и хранителната промишленост и с много повече представители на хранително-вкусовата индустрия като " Кока-Кола ". През м.г. " Националната лотария " даде за реклама към 23 милиона евро, отново по данни на " Медия клуб ". Ако темповете на агресия през тази се запазят, в края й томболата за триене на билетчета ще надмине миналогодишното си достижение с най-малко 10 на 100.
В листата с рекламодателите от хазартния отрасъл участват още четири компании. Те дружно образуват бюджет от към 22 милиона евро за т.г. С сходна инвестиция не могат да се похвалят нито телеком фирмите, макар че в техния лист попадат и трите GSM оператора дружно с още две компании, нито автомобилните вносители, където също има пет сдружения. Общите разноски на телекомуникационния бранш са към 18 милиона евро, а на търговците на коли - към 13 милиона. Ако се съди по отчисленията за реклама, хазартният бизнес генерира по-голям бюджет и от промишлеността за продажби на битова химия - перилни препарати, препарати за съдове и така нататък Общият бюджет там е към 16 милиона евро... "

Вестниците поместват и изявления за значими археологически открития:

" Неизвестна цитадела е открита в региона на остров Свети Тома при подводна експедиция от екип на Националния исторически музей, съобщи Българска телеграфна агенция. Подводните изследвания са продължение на сухоземните изследвания на острова от месец юни тази година, при които бяха открити тракийско светилище, структури от късноантичната ера и феодален манастир. В рамките на подводните изследвания са осъществени спускания от трима водолази, които на две места са разкрили фрагментирана керамика. Първата зона, в която са открити мощно фрагментирани керамични съдове от първото хилядолетие пр.Хр., е ситуирана в югозападното продължение на острова. Там са снимани голям брой каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и ширина един метър, описват археолозите за Българска телеграфна агенция. Те допускат, че става дума за незнайна до този миг крепостна стена, дело на античните траки. От южната страна на острова на дълбочина 9 метра е открита част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предопределени за античен градеж на острова. Археолозите показват, че островът Свети Тома в предишното е бил част от полуостров. " - в. " Дневник ".

" Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент да обезпечи финансиране от страната за цялостното откриване и консервиране на древнотракийската могила " Мал тепе ". Министър-председателят уточни, че до края на септември идната година могилата би трябвало да бъде изцяло разкрита. По негови думи неповторимото е, че тракийската гробница е най-високата у нас и в Европа, а може би в света, след египетските пирамиди. Висока е над 20 метра. Предполага се, че може би в нея е заровен римски боен император, само че защото към момента не открита датировката на гробницата, втората хипотетична версия е, че това може да е гробница на тракийски държател от 2 век. " Имаме шанса този комплекс да е нещо неповторимо освен за Пловдив и за България, само че и за света ", сподели още Борисов. Премиерът прегледа разкопките на царската гробница и благодари на доцент Костадин Кисьов, началник на разкопките и шеф на Археологическия музей в Пловдив и на екипа му за това, което е видял и което са му разказали. " Знам, че част от догатките на доцент Кисьов се основават на научни проучвания и негови опити и по тази причина няма да си играем на части ", сподели министър председателят. Той напомни, че следващата година Пловдив ще е Европейска столица на културата, като по думите му този археологически обект ще е един добър подарък и за града, и за Европа. Затова, съгласно премиера, ще е добре обектът да е приключен до тогава. По тази причина държавното управление и общината ще оказват помощ, с цел да бъде форсирана и подсигурена грубата работа, а по-късно археолозите ще си свършат и другата работа. " Това е най-високата гробница в света - 24 метра. Този тип гробница е нещо неповторимо за България. Затова дано да идват българите да я гледат и да се гордеят със своята история ", сподели министър председателят. " Трима императори са били убити из тези райони и гробовете на двама от тях не се знаят къде са и по тази причина има разнообразни догатки. Но дано не приказваме и не гадаем, а да помогнем оптимално на археолозите ", добави Бойко Борисов... " - в. " Стандарт ".

" Невиждано изобретение на Балканите: Император или цар лежи под гигантската пирамида до Пловдив " Световно знамение " назова Борисов гробницата, от която по-голям е единствено мавзолеят на Октавиан Август в Рим Тази гробница ще се трансформира в международна атракция, откакто се разкрие изцяло и експонира. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов, откакто прегледа разкопките на Малтепе - най-голямата могила на Балканите. Тя се намира на 20 км от Пловдив и към този момент в нея са разкрити 8 метра от южната стена на голямо гробно оборудване. " Няма такова в света, в случай че изключим египетските пирамиди. Най-високата гробница у нас е Поморийската, само че тя е 5,5 метра. Други сходни гробници кули има в Рим и Палмира само че те стигат до 6 метра. А нашата е над 20 метра ", изясни му археологът доцент Костадин Кисьов... " Трима римски императори са убити в балканските земи и гробовете на двама от тях още не се знаят къде са ", добави министър-председателят. Той дойде в събота по обяд и пое по могилата. Преди него пристигна министърът на културата Боил Банов, който преди седмица беше за първи път на обекта. " Да не излезе от вътрешната страна някой кивот ", попита Банов археолога. Кисьов му отговори, че при разкритията надолу в могилата всичко може да се чака. Не е изключено да се откри и каляска... Нещо невиждано за Балканите - гробница пирамида, висока 22 метра, излезе при разкопките край пловдивското село Маноле. " Огромните ѝ размери подсказват, че тя или е императорска, или е принадлежала на един от последните тракийски царе ", подозира откривателят ѝ доцент доктор Костадин Кисьов. Гробницата до Пловдив е по-мащабна даже от съкровищницата на Атрей в Микена, посочена за най-голяма в света със своите 14 метра височина. Единствено мавзолеят на Октавиан Август в Рим се извисява на 42 метра. Специалисти по антична архитектура са смаяни от откритието в могилата Малтепе до село Маноле. И признават, че сходно оборудване не са виждали по нашите земи и даже на Балканите. " Тя е величествена. В най-горната си част, където е най-тясна, е с размери 7 на 7 метра, като всеки идващ бранш надолу се уголемява, с цел да стигне 12 на 12 метра в основата. Самата могила е била оградена с крепида от мраморни блокове с дължина 450 метра ", разгласи сензационно археологът Кисьов. Първоначално екипът му считал, че в голямата могила са ситуирани две гробници една над друга. При разкопките м.г. локализирали постройка в основата на насипа. Разкриването в този момент стартира от върха на могилата, където се появи на първо време покривът на античния строеж. " Сметнахме, че сме попаднали на втората гробница, само че се оказа, че оборудването е едно - колосално и впечатляващо ", описа ученият. На терена непокътнатите остатъци се извисяват на 20 метра. Оказва се, че в действителност е била 22 м, защото археолозите са разкрили върху опустошения от иманярите покрив големи мраморни блокове, тежащи по половин звук. Те са представлявали фундамент, който е носил скулптура на върха. Най-вероятно тя е била на заровения или на висшо провидение, почитано от положения в гробницата. " Надяваме се идващите дни да открием към покрива и остатъци от статуята, в случай че не е открадната от иманярите ", споделя Кисьов. Самата антична постройка е под формата на пирамида - нещо, неоткривано до момента у нас... " - В. " 24 часа ". /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР