Фалитът на втория най-голям британски туроператор „Томас Кук" ще се

...
Фалитът на втория най-голям британски туроператор „Томас Кук" ще се
Коментари Харесай

Хотелиери: Банкрутът на „Томас Кук” може да доведе и до фалити у нас


Фалитът на втория максимален английски туроператор „ Томас Кук " ще се отрази тежко на българския туристически бизнес. Компанията държи 50% от полетите към летищата на Бургас и Варна.

У нас наранени от банкрута на английския туроператор Томас Кук са над 2000 туристи. Повечето от тях са на отмора в „ Слънчев бряг”, дребна част са на „ Златни пясъци”.

Близо 12 часа чакаха пасажерите за Бирмингам през вчерашния ден, откакто полетът им на два пъти беше пренасочван. Всички полети на английския туроператор до началото на октомври от Бургас и Варна са анулирани. Някои от туристите, пътуващи в понеделник, схванаха на летището, че аероплан няма.

Представителят на компанията увери, че всички пасажери ще бъдат извозени, въпреки и със забавяне. Полетите се пренареждат ден за ден.

„ Ще се извършват от друга самолетна компания. Титан Еъруейз поема полетите на Томас Кук за транспортиране. До края на полетната стратегия са не повече от 2300 индивида ", споделя Симона Тевия, представител на „ Томас Кук Еъруейз” пред БТВ.

„ Те имаха такива проблеми през 2015 година, 2017 година, никой не би трябвало да е сюрпризиран. Правителството провежда нашето връщане, ще се приберем у дома и няма проблем. Малко би трябвало да изчакаме ", споделя туристката Ан Мури.

Вместо в 11:00 ч. сутринта, полетът за Манчестър излетя в 19:00 ч. вечерта. За Бирмингам беше пренасочен първо в 4:00 ч. следобяд, след това в 23:00 ч. вечерта. И по хотелите туристите са в незнание по кое време ще могат да излетят. „ Не знаем в какъв брой часа ще ни извозят, по кое време ни е полетът. Представителят им пристигна, само че сподели, че уреждат единствено хората, които пътуват през днешния ден. За на следващия ден нищо не се знае ", споделя Карла Макс.

Почивката на туристите няма да бъде прекъсната, само че под въпрос са спомагателните услуги, за които са платили. „ Може да е вечеря, може да е екскурзия до Созопол или до Варна, може да е лодка, може да е аквапарк. Ние сме в договаряния с тях те да продължат да си извършват услугите ", съобщи Христо Гълбачев, представител на Томас Кук за България.

По-късно през днешния ден следва среща на министъра на туризма с представители на сектора. Обещанията на компанията са да се разплати за туристите, които са на отмора в този момент. За старите отговорности занапред ще се търси вид.

Практиката на „ Томас Кук” е да се разплаща 60 дни, откакто екскурзиантът е напуснал хотела, а тъй като компанията завършва финансовата си година през септември, нормално разплащанията се вършат на 1 октомври, споделя хотелиерът Ростислава Димитрова. Нейният хотел работи от основаването си с „ Некерман”, а по-късно с „ Томас Кук”, който я придобива.

В момента банкрутиралият английски туроператор дължи 1,5 млн. евро. В момента в хотела към момента има 209 туристи на английския туроператор. Ростислава Димитрова е получила увещание от „ Томас Кук”, че ще получи дължимите ѝ заплащания през октомври. Председателят на организацията на притежателите на хотели Пламен Копчев планува, че банкрутът на „ Томас Кук” може да докара до банкрути на хотели и у нас, „ тъй като това са големи суми, които не се знае по кое време ще бъдат платени”. „ 40 и няколко хотела работят с „ Томас Кук”, съобщи Копчев.

Копчев се надява, че хотелиерите ще получат пролонгация на някои заплащания като Данък добавена стойност и корпоративен налог, тъй като „ това са пари, които още не сме получили”. Що се отнася до туристите на английския туроператор у нас, този вторник ще има два полета от Бургас и един от Варна, които ще ги извозват. Те ще бъдат оперирани от компанията „ Кондор”, която е дъщерна на „ Томас Кук”, само че към момента продължава да лети.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР