Фалитът на КТБ даде начало на най-тежката финансова криза в

...
Фалитът на КТБ даде начало на най-тежката финансова криза в
Коментари Харесай

Шпигел: Цацаров запази близките си връзки с Пеевски след фалита на КТБ

Фалитът на КТБ даде начало на най-тежката финансова рецесия в България от банкрутите на банки през 90-те. Той струваше на данъкоплатците малко под 2 милиарда евро. Цацаров резервира близки връзки с един от основните участници във банкрута на КТБ, Делян Пеевски. Не единствено един от най-влиятелните медийни бизнесмени, само че и мощно спорен политик.
Това написа журналистът Кено Версек в разбор за „ Шпигел”, кйто стартира с констатацията, че Европейската комисия твърди, че България се развива като страна с господство на закона, само че страната е на дъното на европейските ранглисти за корупция и независимост на медиите. Не без съображение.

В материала действително министър председателят Бойко Борисов е остро подложен на критика, а Сотир Цацаров и Иван Гешев са свързани с Делян Пеевски - " един от основните участници във банкрута на КТБ ", обобщава разбора liberta.bg, където е оповестен превод на цялата публикация.

Всяка есен Европейската комисия прави препоръка и прави оценка България и Румъния, като разгласява по този начин наречените „ отчети за напредъка " на страните в региона на промените и върховенството на закона. Докладите са част от мониторинга по Механизма за съдействие и инспекция, на които са подложени България и Румъния, откогато влязоха в Европейски Съюз през 2007 година

Тази година България получи доста положителни оценки. Докладът, оповестен в края на октомври споделя, че България е „ работила с неизменност " за битка с корупцията и проведената престъпност. Пише, че е „ консолидирала правните и институционални структури ". За първи път Европейската комисия даде обещание на България завършек на непопулярния мониторинг. Това би премахнало един от последните способи, да се оказва напън от Европейски Съюз за промени в страната.

Как Комисията е достигнала до позитивната си оценка е учудващо. Във всеки случай, действителността в България е друга. Премиерът Бойко Борисов е мощният човек в страната към този момент над десетилетие. Формално, управлява умерено консервативно държавно управление с проевропейска външна политика. България заобикаля курс на борба с Брюксел и вербалните офанзиви против Европейски Съюз, каквито прави унгарецът Виктор Орбан. Но от вътрешната страна „ Бат Бойко ", някогашен офицер от полицията, каратист и телохранител, ръководи твърдо.

Законът е това, което споделя и заповядва Борисов. Понякога е задоволително телефонно позвъняване или СМС. Той гради облик на добър началник, сходен на другар, от време на време приказва свободно, с национални думи. За него е значимо да не наподобява на автократ. Но системата има малко прилики със същинско господство на закона.

България стабилно е на последно място в класациите за корупция и независимост на медиите в Европейския съюз. От март последователно се обясни, че доста български политици, както от ръководещите, по този начин и от опозицията, са купили първокласни жилища в София на цени под пазарните. Други са злоупотребили с европейските фондове за селски туризъм, като са употребявали милионите от Брюксел, с цел да си създадат частни вили.

Заради „ Апартамент гейт” трима министри и водач от партията на Борисов ГЕРБ трябваше да подадат оставки. Пламен Георгиев, ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) първо си взе отпуск, след това беше краткотрайно отхвърлен и най-после изместен на дипломатическа работа в чужбина. Неговата комисия спря следствието на Апартаментгейт след няколко седмици. Резултатът: Няма спор на ползи или други противозаконни дейности в който и да е от случаите.

В началото на декември Сотир Цацаров, който преди този момент беше основен прокурор на България в продължение на 7 години, стана шеф на КПКОНПИ. Неговият престой в кабинета на основния прокурор е белязан от редица афери, като нито едно огромно дело за корупция в България не приключи по задоволителен от позиция на закона метод. Сред тях е, да вземем за пример, банкрутът на комерсиалната банка КТБ, една от най-големите в България, протекъл на фона на война сред българските олигарси.

Корумпираните български политици, чиновници или предприемачи рядко би трябвало да се тормозят от публичен отзив, тъй като медийния пазар е съвсем напълно разпределен сред олигарсите, които управляват и политическите партии или са близки до тях. Най-скорошната медийна договорка стана напролет - през март братя Домусчиеви, двама от най-богатите българи, близки до Борисов и неговата ГЕРБ, купиха Нова броудкастинг груп от предходните шведски притежатели. Нова е най-голямата медийна група в България, със седем телевизионни канала и няколко известни уеб портали. Сделката беше спорна, тъй като Комисията за защита на конкуренцията не разреши на чешкия милиардер Петр Келнер да купи Нова груп.

Случаят с добре познатата радио водеща Силвия Великова е добър образец за това какво става, когато самостоятелен публицист почувства корупцията. Тя беше уволнена от държавното радио през септември за рецензии към назначението на новия основен прокурор Иван Гешев, който беше нараснал от заместник-главен прокурор. Едно от нещата, за които той е виновен непосредствено, е забавянето на делото за банкрута на КТБ. Независими юридически специалисти подлагаха на критика остро изборът му, а цивилен деятели проведоха митинги в продължение на месеци.

Подробностите към уволнението на Великова бяха скандални. Понеже нямаше кой да поеме нейния сегмент от програмата на радиото, шефът на медията просто изключи излъчването за няколко часа - неповторим случай в историята на БНР. Случаят провокира толкоз страсти, че министър председателят Борисов се намеси персонално, обади се на журналистката и уреди да я върнат на работа. От тогава Великова още веднъж води предаването, само че единствено в наличието на други сътрудници.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР