Фалиращите компании в САЩ ще се увеличат с 43% към

...
Фалиращите компании в САЩ ще се увеличат с 43% към
Коментари Харесай

Зомби компаниите в САЩ се разрастват, фалитите ще се увеличават

Фалиращите компании в Съединени американски щати ще се усилят с 43% към края на 2021 година по отношение на края на 2019 година Това предвижда световната компания за експортно обезпечаване Кофас. Според техен отчет все още е налице спад на заявките за неплатежоспособност, само че броят на фирмите, които търсят отбрана от кредиторите внезапно се е нараснал с 48% по отношение на месец май на миналата година.

„ Все още не знаем това до каква степен ще засегне българските компании, които търгуват със Съединени американски щати. Към момента няма такива индикации, само че е значимо в тази обстановка те да подхващат превантивни дейности за отбрана на заплащанията си “, разяснява Пламен Димитров, шеф на Кофас България. По данни за 2019 година износът на България за Съединени американски щати възлиза на малко над 1 милиарда лева, което съставлява 18% от целия български експорт за трети страни.

Според оценките на кредитния осигурител, „ зомби “ фирмите в Съединени американски щати, които през последното десетилетие са се разраснали дотолкоз, че съставляват повече от 6% от компаниите през 2019 година, могат да бъдат подтикнати към банкрут през идващите месеци. Става въпрос за компании, които не престават да оперират макар несигурната кредитоспособност и рентабилността на капитала си. Броят на предприятията в затруднено състояние също може да се усили вследствие на насъбран дълг.

Фалитите в Съединени американски щати през последните месеци

От 2019 година насам се следи първото годишно покачване на банкрутите след рецесията през 2009 година, като през 2019 година производството се увеличи с 2.5% по отношение на 2018 година Данните, оповестени след първото тримесечие на 2020 година, показват, че след скок от 21% през януари, броят на производствата по неплатежоспособност стартира да понижава до идването на месец февруари. Както и в Европа, ограниченията за поддръжка на корпоративната ликвидност, държанието на фирмите – длъжници, дружно с краткотрайното прекъсване на работата на съдилищата, изясняват тази наклонност. Въпреки това, досега, в който шокът върху стопанската система се популяризира, може да се чака вълна от банкрути. Най-уязвими в тази обстановка са секторите на въздухоплаването, търговията на дребно, автомобилната индустрия и енергетиката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР