Фактори за корупционните схеми при получаване на ТЕЛК са забавянето

...
Фактори за корупционните схеми при получаване на ТЕЛК са забавянето
Коментари Харесай

Експерти за ТЕЛК: Мизерните заплати и работата с документи са предпоставки за корупция

Фактори за корупционните схеми при приемане на ТЕЛК са забавянето на електронната система, работата с документи и мизерните заплати на лекарите.
Това завиха Минчо Коралски – шеф на Агенцията за хора с увреждания и доктор Стойчо Кацаров – ръководител на Център за отбрана правата в опазването на здравето разясниха в Сутрешния блок на Българска национална телевизия по тематиката по какъв начин могат да се спрат недобросъвестните практики при приемане на ТЕЛК.

Фактор за корупционните схеми е и забавянето на електронната система, която да свърже Здравната каса с комисиите ТЕЛК, съобщи шефът на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски.

Според него механизмът, по който в този момент работи системата на ТЕЛК на процедура разрешава да се вършат нарушавания, тъй като се работи главно с документи. „ Разбира се, че в случай че някъде се постави, че са ви измерили кръвно сред 140 и 180 няма метод някой да не ви даде диагноза хипертония. Друг проблем е обвързван и с организацията, която до неотдавна беше в ТЕЛК - там лекарите получаваха едни мизерни заплащания, нямаха право да работят на друго място. “, разяснява Коралски.

Той попълни още, че съгласно него, за оценяване на работоспособността има методика на Световната здравна организация, която би трябвало да се приложи у нас.

„ Трябва да се промени самата идея и метода за освидетелстване на лицата в проценти - няма безусловно здрав и безусловно болен човек. Още на това равнище би трябвало да бъде осъществена смяна, в случай че желаеме да имаме обективен резултат и да се помогне на индивида тъкмо там, където има потребност. “, сподели ръководителят на Център за отбрана правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР