Фактори като директни полети, визова политика и гостоприемството на страната

...
Фактори като директни полети, визова политика и гостоприемството на страната
Коментари Харесай

Джейн Дзие Сун: България е все по-популярна сред китайските туристи

" Фактори като директни полети, визова политика и гостоприемството на страната се смятат като първостепенни от китайските жители, когато пътуват в чужбина ", споделя основният изпълнителен шеф на Ctrip Джейн Цзе Сун

[Ctrip] Ctrip е китайска туристическа корпорация, предлагаща сложно обслужване - резервации за настаняване, превоз, пакетни услуги, корпоративни пътувания и други Създадена е през 1999 година и сега е най-голямата компания в бранша в страната. Листната е на американската фондова борса NASDAQ от 2003 година Пазарната й оценка е към 20 милиарда $. Към края на 2018 година активите на компанията са били малко над 27 милиарда $, а брутната облага - близо 3.6 милиарда $. Онлайн платформата й покрива 500 хиляди хотела в Китай и 750 хиляди в чужбина. Работи с всички локални самолетни компании и над 320 интернационалните, като предлага самолетни билети за 220 страни и територии, 3600 града в чужбина и 8 млн. маршрута. Китайската група е притежател на известната компания за онлайн туристически резервации Skyscanner, която има развоен център в България.

Джейн Дзие Сун е основен изпълнителен шеф от ноември 2016 година Преди това е била основен действен и основен финансов шеф на компанията. Завършила е бизнес учебното заведение на University of Florida и Beijing University Law School.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По време на държавното си посещаване в Китай президентът на България Румен Радев посети компанията и се срещна с Джейн Сун. Тя показа активността на групата и предложи нашата страна да й даде информация, която да бъде качена на платформата на Ctrip.

Как се ръководи компания с пазарна капитализация над 20 милиарда $ и годишни доходи близо 10 милиарда $? Как протича един ваш работен ден и по какъв начин следите всеки ден резултатите?

- Работя доста тясно с нашия екип, изключително със съоснователя и ръководител на компанията Джеймс Лианг. Като основен изпълнителен шеф на Ctrip се концентрирам върху цялостното ръководство на компанията, в това число бизнес обмисляне и интервенции, организационна конструкция и образование. Докато Джеймс се концентрира върху нововъведенията, интернационалния бизнес, софтуерното развиване, вложенията и стратегическите партньорства на компанията.

В предишното решенията се вземаха от горе надолу. Направихме смяна и въведохме програмата Baby Tiger – новаторски механизъм за взимане на решения. Според нея всяка активност в компанията има собствен основен изпълнителен шеф, основен механически шеф и основен финансов шеф. Набирането, разпределението на ресурсите и други решения могат да се вземат в границите на бизнес звеното, което развива нашите чиновници от всяка бизнес единица.

Кои са главните преимущества на компанията ви пред съперниците?

- От основаването й през 1999 година в Шанхай Ctrip е водач в туристическата промишленост. Ние се стремим да създадем пътуването по-приятно и по-лесно за нашите клиенти, с първокласно обслужване и модерни технологии. Ctrip към този момент е една от най-мобилните компании в туристическата промишленост. Около 80% от резервациите и покупко-продажбите се вършат през мобилни устройства. Конкурираме се, като предлагаме най-пълното обслужване на едно гише. Когато отворите приложението Ctrip, ще получите най-комплексния избор на полети, хотели, наземен превоз, тематични обиколки и към този момент все по-популярни артикули като тематични паркове, локални атракции, заведения за хранене. Това е в действителност опция за еднократно извършване на покупки, налично през мобилно устройство.

Второ, " С " в името на нашата компания значи " клиент " (от client – на британски, бел. ред.), защото клиентът постоянно е преди всичко в Ctrip. Ctrip обезпечава 24/7 безпроблемна поддръжка на потребностите на клиентите ни – това се прави от 15 хиляди чиновници, работещи в 9 локални кол-центъра и 3 интернационалните. На над 95% от позвъняванията на клиентите се дава отговор в границите на 20 секунди. Новите технологии като изкуствен интелект, Big Data и облачните услуги ни оказват помощ да усъвършенстваме обслужването на нашите туристи. Например разработихме AI чат ботове, които са в положение да разрешат съвсем 80% от проблемите на клиентите.

В туристическата промишленост има доста мощни играчи като Booking и Expedia. По отношение на приходите ние сме водеща онлайн туристическа компания в света. Уверени сме в капацитета на туристическата промишленост както в Китай, по този начин и в света. Нашият напредък продължава да разчита на глобализацията и аз съм уверена, че ще имаме доста повече благоприятни условия в бъдеще. Целта ни е Ctrip да се трансформира в най-голямата и най-хубавата компания на международния туристически пазар.

Работите ли интензивно с България като туристическа дестинация?

- През последните години все по-голям брой китайски туристи се насочват към Европа, правейки района втория по визити след Азия. По-специално през първата половина на 2019 година по-голям брой китайски туристи са пътували до страните от Централна и Източна Европа – броят им регистрира трицифрен растеж по отношение на същия интервал на 2018 година, съгласно статистиката на Ctrip.

През първата половина на 2019 година резервациите за отмора в България на Ctrip се усилват с 500% на годишна база. От тези туристи 89% са прекарали повече от 7 дни в България, което демонстрира, че визитите на културните обекти в България са придобили известност. София, Варна и Пловдив са най-големите посещаваните градове в България от китайски туристи.

Виждате ли капацитет за развиване на българския пазар и какво би трябвало да се направи, с цел да се случи това?

- Както споделих, през последните години се следи нарастване на китайските туристи към България. Въпреки това с богатите си културни и естествени забележителности имам вяра, че страната има какво още да предложи.

Според нашия опит фактори като директни полети, визова политика и гостоприемството на страната се смятат като първостепенни от китайските жители, когато пътуват в чужбина. Президентът на България Румен Радев изрази вяра, че след държавното му посещаване ще започват директни полети сред двете страни. Също по този начин бихме предложили България да улесни в допълнение подаването на заявки за визи и да добави табели на китайски език на летищата, железопътните гари и локалните забележителности, които ще покажат гостоприемството на България и ще оказват помощ за привличането на повече китайци в страната.

По време на презентацията си казахте, че поддържате доста положителни бизнес контакти с Хърватия. С какво ви завоюваха те и какво е добре да направи България в тази посока?

- Хърватия постоянно е била желана дестинация за интернационалните туристи, само че до неотдавна тя не беше на радара на множеството китайски туристи. Изборът на историческия град Дубровник като място за снимане на Game of Thrones беше движещата мощ на нарастването на китайските туристи в Хърватия. Според формалните статистики 159 хиляди туристи от Китай са посетили Хърватия през 2017 година, което е с 50% повече спрямо миналата година. През 2018 година второто място на Хърватия на международното състезание по футбол в допълнение провокира интереса на китайските туристи. Статистиката на Ctrip демонстрира, че през същия месец на финала е имало месечно нарастване от 500% в търсенето на хърватски хотели.

Популярността на Хърватия измежду китайските туристи е резултат от голям брой фактори. Вярваме, че като работим дружно и пълноценно използваме ресурсите на Ctrip, България ще може да притегли още повече китайски туристи с неповторими оферти.

Как се отрази на компанията световната рецесия и какво научихте от нея?

- Данните за 2018 година демонстрираха, че макар натиска върху стопанската система туристическата промишленост е била и ще остане доста постоянна, изпреварвайки общия ритъм на стопански напредък. Тази наклонност ще продължи и ще бъде по-изразена в бъдеще.

Групата има ли интерес от вложения в Източна Европа и България?

- Ние сме отворени за нови благоприятни условия. Говорейки за капиталовата тактика, следваме три правилото. Първото е, че се интересуваме единствено от вложения в бизнес, обвързван с пътуванията. Второ, ние се интересуваме единствено от вложения във отвесни водачи. Третото е, че оценката на фирмите би трябвало да бъде рационална. Ако има някаква добра опция в Източна Европа, апелирам да ни уведомите.

Какви са съгласно вас главните проблеми на туристическия бизнес в света и по какъв начин могат да се разрешат?

- Безопасността на пътуването е една от най-големите ни грижи. С увеличението на броя на изходящите китайски туристи сигурността в чужбина е значим въпрос за всички заинтригувани страни. Китайците са създали 150 млн. изходящи пътувания през 2018 година, до момента в който към момента виждаме естествени бедствия и изключителни обстановки по света, които изискват бързи отговори, както и за останалите интернационалните туристи в света.

Компанията ни сътвори Глобален SOS механизъм, който е първата в света система за незабавна поддръжка 24/7, интегрираща услуги с технологии и данни, с цел да осигурим навременна поддръжка за пасажерите по време на изключителни обстановки. От започване на активността си през 2017 година центърът сполучливо оказва помощ на пасажери по време на бедствия като злополуката на ферибот 2018 година в Пукет, земетресението на Хокайдо и тайфуна в Осака. Успеваемостта на центъра е 94%, а 70% от всички позвънявания идват от чужбина. Вярваме, че е от жизненоважно значение за туристическата промишленост да откри световни стандарти и набор от механизми за незабавно реагиране за сигурността на клиентите.

Интервюто взе Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР