Фактите са в основата на реалността. Или поне бяха съвсем

...
Фактите са в основата на реалността. Или поне бяха съвсем
Коментари Харесай

Ето как да водите ефективно спор според науката

Фактите са в основата на действителността. Или най-малко бяха напълно до неотдавна.

В днешното общество, разграничено от разнообразни политически убеждения, обострени обществени напрежения и голям брой дезинформация и подправени вести - обстоятелствата, за жалост, изгубиха своята стойност.

Вследствие на тази странна двойнственост, чрез която възприемаме " обстоятелствата ", към този момент не е задоволително да прибягваме до тях, когато желаеме да спечелим някакъв спор, споделят учени от Германия и Съединени американски щати (въпреки какво ви споделя личната ви вътрешен глас и логика). Вместо това персоналният опит взима превес.

В опит, изработен от експерти от университета на Кобленц и Ландау и университета на Северна Каролина са взели участие доброволци, които спорили на разнообразни тематики, главно политически. В рамките на него създателите откриват, че боравенето с обстоятелства рядко води до реализиране на мечтаната цел. Причината е, че съперникът постоянно може да изтъкне други обстоятелства и контрааргументи. В най-хубавия случай някой от спорещите ще се съобщи под натиска на престижа на събеседника.

При равни условия обаче, когато спорят хора на една и съща възраст, с идентични статут, обучение и така нататък, нормално полемиката печели оня, който удостоверява причините си с персонален опит.

Подобни резултати дава и разбор на мненията на консуматори на обществените мрежи и YouTube, в това число по тематиките за смъртното наказване и абортите.

Изследването е оповестено в PNAS.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР