Фактите са следните. Тръгва човек, примерно, да бере билки покрай

...
Фактите са следните. Тръгва човек, примерно, да бере билки покрай
Коментари Харесай

Линиите и траверсите се рушат под влаковете

Фактите са следните. Тръгва човек, примерно, да бере билки около една жп линия, пресича я на места в търсене на лечебните растения - и се хваща за главата от това, което вижда под краката си по стоманения път.

А то в действителност е смайващо: изчезнали гайки и даже цели болтове от скрепленията по стоманения път, изкривени освен скрепления, само че даже и цели железобетонни траверси, прогнили и напукани дървени траверси и така нататък Не едно, две или пет, а десетки, а може би и стотици – мъчно е да се преброят!

И не става въпрос за някакво жп отклонение или за някакъв си промишлен жп клон. Иде тирада за трасе от Четвърта основна жп линия сред гарите Русе и Горна Оряховица. Няма да посочваме съответния жп сектор, с цел да не провокираме суматоха измежду читателите и ползвателите му. Ръководството на НКЖИ разполага с телефона на създателя и може незабавно да научи координатите му. Стига, несъмнено, да се престраши и да реши дали и по кое време ще вземе някакви ограничения.

Снимките са напълно пресни, тъй като са правени във вторник, 28 септември 2021 година следобяд.

Само ще кажем, че по въпросния порутен жп сектор се движат по разписание 12 пътнически влака в денонощието, както и приблизително сред 9 и 12 – товарни. И в случай че пътническите влакове са с по 2-3 вагона, в които с изключение на влаковата бригада се дондуркат най-вече още 5-6 до 10-ина пасажери, то товарните наброяват 25-30 вагона, от време на време и повече, като немалка част от тях са жп цистерни, пренасящи полутечен нефтен газ и други горива.

Нови нещастия като в Хитрино ли чакаме?!?

Единствената добра вест в тази ситуация е, че тези стотици изчезнали гайки и болтове и десетките, а може би и също стотици изкривени траверси и скрепления са на прав сектор, дълъг към 800 метра. Тъй като не работим като кантонери към НКЖИ, то не сме проверявали положението на жп линията в кривите след визирания порутен прав сектор.

В интерес на истината би трябвало да кажем, че видно наскоро по сектора е минала подвибна машина, която е направила някакъв опит за стабилизиране на баластовата призма под разкривените траверси. Но старите жепейци прелестно знаят, че това е все едно да сложиш нова дограма на полуразрушена съборетина и да се похвалиш, че си я направил сигурна за целогодишно обитаване.

 

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР