ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ГЕРБ във властта? Тази роля е удобна и печеливша.

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Изглежда, че ГЕРБ няма да смъкна цената на дизела до 2,20 лева/литър и да поевтини половината от главните хранителни артикули, както обещаваше да направи водачът Бойко Борисов преди изборите - в случай че победят. Не тъй като не бяха първа политическа мощ на 2 октомври, а тъй като няма да имат свое държавно управление, въпреки и подготвени със състава му.

В тази седма седмица след вота президентът Румен Радев следва да завърши консултациите си с политическите сили - остават му Българска социалистическа партия, “Демократична България ” и “Български напредък ”, след което да връчи на ГЕРБ първия изследователски мандат за държавно управление. В предходните шест седмици, след срещи на контактна група, забележими и невидими диалози и съвещания, ГЕРБ схванаха, че спечелилият не получава всичко. И май въздъхнаха с облекчение, макар обществените поръчки, че по-подготвени за властта от тях няма.

С кой мандат ще се сформира държавно управление

Есенцията от досегашните медийни изяви на водача и на депутатите от ГЕРБ е: “Можем да създадем държавно управление, само че няма да е стабилно, и тъй като сме рационални и виновни - ще подкрепим друго ”. Интригата е дали ще е с втория мандат на “Продължаваме смяната ” (ПП) или с третия - на определена от президента политическа мощ, против каква стратегия и докога.

Без 67-те депутати на ГЕРБ устойчиво болшинство за политики, свързани с еврозоната, Шенген или евроатлантически задължения не може да има, само че наред с това те са и скрита опасност - в случай че значимите решения зависят от гласовете им, може да изнудват и слагат условия, без значение че не са в коалиция. Тази роля е комфортна и печеливша.

Имиджово ГЕРБ демонстрират, че не желаят да тласкат страната към безпорядък, в реалност не носят отговорност за резултатите от управнически дейности, а в това време на тяхната “добра воля ” се крепи държавно управление на малцинството. Допускайки поддръжка от ГЕРБ за втория мандат (на Политическа партия, б.а.), Даниел Лорер от “Продължаваме смяната ” го изясни по БНР през вчерашния ден с термина “пречистване ”, нещо като възмездие на греховете им, измежду които и вотът на съмнение, свалил кабинета на “Промяната ”. Но политиката е непозната на сходна индоктринация, също и на разкаяни водачи. През юни 2013 година тогавашният водач на Българска социалистическа партия Сергей Станишев се измъкна по този начин от журналистическите въпроси за избора на Делян Пеевски за началник на ДАНС: “Видях човек, който е минал през доста мощен личностен катарзис ”. Явно е бил единствен очевидец на пречистването.

Интригата

Обявените досега анонси от политическите сили в 48-ия парламент са изгубили остротата на предизборните конфликти. ГЕРБ няма да влиза в коалиция с “Продължаваме смяната ” (ПП) - и “Продължаваме смяната ” няма да се коалира с ГЕРБ. Но въпреки всичко ГЕРБ са подготвени за някакво обвързване, стига да се откри формула, а Политическа партия няма да ги отхвърлен, в случай че тя е подобаваща.

Това не пречи на Бойко Борисов да пуска примамка, че най-добре би било да се образува държавно управление с третия мандат, който да получи “Български напредък ”. Сякаш той раздава мандатите, а не президентът, чиято мъдрост Борисов в последно време постоянно възхвалява. И в случай че се стигне до третия изследователски мандат след неуспех на първите два и го получи водачът на БВ Стефан Янев, значи президентът ще е послушал Бойко Борисов.

С присъщата си гъвкавост Движение за права и свободи в никакъв случай не споделя “никога ”, по тази причина и не “подсказва ” кому ще даде поддръжка. Подобна нерешителност не е непотребна. Ако избързат да я разгласят, може да създадат неприятна услуга, евентуално избират да го създадат като част от “eвроатлантическо болшинство ”. Българска социалистическа партия е в изолираност от предходните си съдружни сътрудници поради хартиената бюлетина, чието връщане утвърди на първо четене дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Билетът ѝ за връщане е да се откаже на второ четене. Но ще има ли такова изискване и ако се търси/приема поддръжка от партиите на Борисов и на Доган? Социалистите обаче са алиенирани в по-голяма степен и поради гласуванията за оръжието за Украйна и нови осем американски изтребителя F-16 и присъединението към еврозоната, против които са в задруга с наяве прокремълската “Възраждане ”.

“Демократична България ” (ДБ) също отхвърля опцията да се осъществя държавно управление с първия мандат. Съпредседателите приканиха Политическа партия да се отнесе съществено към сформиране на държавно управление с втория мандат, “защото страната има потребност от ръководство на реформаторските сили ”. От Демократична България, както и от Политическа партия, приказват за “правителство на малцинството ”, с поддръжката на ГЕРБ, само че без допускане в кабинета. Само че следва поредност от избори за попълване състава на Конституционен съд, Комисия за защита на конкуренцията, Висш правосъден съвет и Инспекторат, Сметна палата, шеф на НЗОК, омбудсман и, веднъж определени, техните мандати ще надскочат което и да е държавно управление.

Страхът от електорално наказване

За “Български напредък ” и “Възраждане ” е най-лесно. В последните дни от партията на Стефан Янев заявяват при всяка медийна благоприятност, че желаят, знаят и могат да се оправят, в случай че получат мандат, и ще договарят с всички. Тази втурната неотдавна в евроатлантизма политическа мощ даже има проект. С тази подготвеност надали ще се съгласят да лимитират ролята си до даване на платформа, върху която други да разположат държавно управление. Докато текат договарянията, свързани с мандатите, политиците пробват и блъфове, пробвайки се да преценяват какъв брой огромна е вероятността да се падне избрана композиция. Датата 12 март се завъртя като възможен нов избор. Но в случай че допреди месец съвсем никой не се съмняваше в още едни предварителни избори, през днешния ден страхът от електорално наказване и вярата за държавно управление ги измества. Колко ще му тежи поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Български напредък ” е въпросът.

Автор: Емилия Милчева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР