ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

100-те процента на Борисов, калкулацията на ГЕРБ и опасностите за България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Има огромна възможност да се стигне до ръководство на четворна коалиция от ГЕРБ, Движение за права и свободи, БВ и Българска социалистическа партия. Каква тъкмо е калкулацията на ГЕРБ, какво държавно управление се обрисува и какви рискове се открояват занапред?

Коментар от Даниел Смилов:

10-и ноември 1989 година изненада мнозина и ги завари на необикновени и даже невъзможни места. Росен Плевнелиев да вземем за пример в спомените си посрещна заветната дата на протест с нарисувани върху тапети плакати. Бойко Борисов пък, по негови най-пресни самопризнания, е обитавал безметежно по това време, живеейки си живота и играейки футбол като горделив частник - притежател на огромна охранителна компания. Сигурно по Указ 56 за поощряване на стопанската самодейност на жителите.

Тази подигравка не е дребно заяждане с прекомерно услужливата памет (или фантазия) на другояче знакови български политици. Това е тъжна констатация, че публичната памет у нас е къса, тънка и вълнообразна като българска автомагистрала. И с доста дупки по нея, несъмнено. А когато паметта е къса, обществото се върти в кръг и се случват едни и същи неприятности. Например: завръща се още веднъж и още веднъж хартиената бюлетина с всичките нейни екстри - подправените и нагласявани протоколи, стотиците хиляди изхвърлени невалидни бюлетини и така нататък

Уникална управническа обстановка

Иначе положителната вест е, че ще има постоянно държавно управление със 100% сигурност, по думите на Бойко Борисов (което автоматизирано смъква % най-малко с няколко десетки пункта).

Най-вероятното държавно управление ще бъде от " експертен " вид, без ярки политически персони, формирано с третия мандат на " Български напредък " (БВ) и с поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. В него несъмнено ще останат и част от служебните министри, което би трябвало да е сигнал, че формулата получава и утвърждението на президента Румен Радев. Като начало държавното управление ще бъде времево лимитирано до локалните избори, когато може да се състои и нов парламентарен избор по формулата две в едно.

Забавянето на връчването на мандатите, както и договарянията на ГЕРБ с Политическа партия и Демократична България имат за цел да приготвят обществото за " експертната " формула, да показват ГЕРБ като виновна партия и да обрисуват Политическа партия и Демократична България като безотговорни поради нежеланието им да се включват в схемата. Калкулацията на Борисов е, че едни предварителни избори през зимата няма по какъв начин да не доведат до пасиви за ГЕРБ - в последна сметка те са водещата партия в този парламент и имат разновидности за сформиране на ръководство, което автоматизирано ги прави главен провинен за възможни пети следващи парламентарни избори.

За да ръководи с Политическа партия и Демократична България, Борисов би трябвало да направи тежки отстъпки във връзка с основния прокурор, назначенията във Висш съдебен съвет, Инспектората, антикорупционната политика и така нататък Затова най-вероятно той ще избере другата допустима коалиция - с БВ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Ако се обезпечи и знак на поддръжка от Румен Радев, Борисов ще може да регистрира, че ГЕРБ (а и той самият) най-сетне са пробили изолацията и са станали допустим сътрудник за мнозина.

Освен тази лично-партийна причина за образуване на въпросната коалиция, има и други учредения за нейното сформиране. Въпреки приказките за идни стопански произшествия, дефицити и прочие, истината е, че в българската стопанска система и бюджет има и ще има доста пари за преразпределение. Вече е ясно, че Брутният вътрешен продукт за 2022 година ще мине прага от 160 милиарда лв. и най-вероятно ще доближи даже 165 милиарда. Ако българската стопанска система резервира растеж от към 3% за 2023 година, предстоящият Брутният вътрешен продукт би бил 180 милиарда лв.. Но даже и Брутният вътрешен продукт да е по-нисък с 5-6 милиарда, отново приказваме за сериозна опция България да реализира доста политики - обществени, инфраструктурни и така нататък - и в същото време да съблюдава Маастрихтските критерии за еврозоната (може би като се изключи този за инфлацията). Това е неповторима управническа обстановка, която малко на брой биха пропуснали.

Опасности в седем направления

Опасностите за България от едно " експертно " ръководство на четворна коалиция от ГЕРБ, Движение за права и свободи, БВ и Българска социалистическа партия са в следните направления:

1. Смислени промени в правосъдната и антикорупционната сфера няма да могат да бъдат осъществени. Българска социалистическа партия ще оправдае поддръжката си за сходно ръководство със " обществени ограничения " и няма да упорства за дейности във връзка с основния прокурор или Висш съдебен съвет. Координираната офанзива сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия против служебния вътрешен министър, който е мощно сериозен към прокуратурата, показва, че Борисов и Нинова елементарно могат да намерят общ език по тези теми;

2. Скандалите към Борисов ще продължат да се замитат под килима с вярата да бъдат забравени. Късата социална памет кара избрани хора просто да играят за време;

3. С решенията на Народното събрание за оръжието за Украйна, влизането в еврозоната и закупуването на Ф-16 Българска социалистическа партия получи опция хем да взе участие в държавно управление, хем да не трансформира " кардиналната " си позиция по тези въпроси - с аргумента, че те са към този момент предопределени с върховен акт на законодателната власт. Все отново обаче социалистите ще вършат дребни обструкции и по тези тематики, което може да докара до някакво напрежение;

4. Енергийната политика на България ще е познатата примес от опортюнизъм и просъветски уклон. Ще се опитваме да запазим доставките на съветско нуклеарно гориво, петрол и газ, до момента в който приказваме за диверсификация. Разбира се, Делян Добрев ще размахва фактури и ще гони " едното левче " от Лукойл по телевизионните студия;

5. Страната евентуално ще продължи по пътя към еврозоната, само че съмнения поради ползите на локални банки и други играчи ще са изцяло вероятни, даже като изключим прикритите контри от страна на Българска социалистическа партия и Румен Радев;

6. Възможни са заигравания с " Възраждане " по патриотични тематики, " задгранични сътрудници " и други въжделения на европейския тръмпизъм. Те ще бъдат краткотрайно туширани от слабия резултат на тръмпистите на междинните избори в Съединени американски щати, което ще подреже крилата и на интернационалното супер-мега-МАГА придвижване (Make America Great Again);

7. Строежът на автомагистралите и изразходването на обществени средства най-вероятно ще продължат по познатите схеми от модела " Борисов " - разпределяне на пари на избрани компании без конкурс и преди да се свърши работата. Затова автомагистралите ще продължат да са къси и тънки, язовирите - санирани, само че празни, а ремонтите на ремонтите на ремонтите ще пребъдат. Важното е да сме здрави.

Основният недостатък

Правителството няма да породи публичен възторг, само че може да провокира известно публично утешение - поради медийния комфорт, който ще получи. В последна сметка то наподобява задоволително разумно разследване от националния избор. А и е безсмислено да се вършат нови предварителни избори, откакто резултатът им може да е подобен, а в действителност има незабавни задания за решение.

Основният недостатък на държавното управление ще е, че ще бъде държавно управление на късата памет, която - както стана ясно - води до повтарянето на познати проблеми и безконечното завръщане на посредствени резултати. А България е способна и на друго - в последна сметка през 2021 година икономическият растеж доближи рекордните 7,6%. Ако почисти и корупционния си облик, страната може да стане доста по-привлекателна освен за вложители, само че и за (собствените си) млади и инициативни хора. Но тази задача най-вероятно ще се окаже непостижима за очертаващата се управническа гарнитура.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР