ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Медведев и Сатаната

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Медведев и Сатаната. Какво значи изказванието за новата цел на войната на Русия против Украйна?
© Виталий Портников


Бившият президент на Русия и заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев съобщи, че главната цел на войната, която Русия води в Украйна, е успеха над Сатаната. На пръв взор изявлението на този служител може да наподобява просто като набор от пропагандни клишета или доказателство за тежко душевно положение. Но желая да ви припомня, че Медведев не прави изказвания от свое име и не написа изявления в обществените мрежи.

“Творчеството “ на Медведев – от публикации за Украйна до къси текстове във „ ВКонтакте “ – е резултат от добре премислена тактичност на пресслужбите на Кремъл и същата „ сигнална “ политика, която би трябвало да показва непосредствените планове на съветското управление. Дори филологическият разбор на речта на Медведев демонстрира, че върху него са работили експерти, на които е подредено да трансфорат тематиката за войната в Украйна в спор сред Доброто и Злото. Русия, несъмнено, е на страната на Доброто. И се бори с Дявола.

Защо Медведев прави такива изказвания? На първо място, тъй като съветските въоръжени сили започнаха стратегия за заличаване на Украйна. Нито съветските военни, нито съветските пропагандисти към този момент не се интересуват от военната инфраструктура на Украйна. Умишлено и целеустремено се поразяват цивилен цели. Защо? За да изоставен домовете си допустимо най-вече хора. По опция - да са умрели от апетит и мраз. Както е споделил предшественикът на Путин и Медведев Йосиф Сталин „ няма човек – няма проблем “!

Но сънародниците на някогашния президент на Русия може да се усъмнят: в случай че руснаците и украинците са „ един народ “, в случай че Русия „ освобождава “ украинците, тогава за какво ги убива в личните им жилища, лишава ги от ток, отопление и вода. И всичко това умишлено, без оправдания, че Русия стреля по военни обекти?

В тази обстановка най-хубавият метод е обезчовечаването на врага. Ако Русия води война със самия Сатана, всевъзможни подозрения за нейното население са непотребни. Както в древността са " изгонвали дявола " от хората. А фактът, че резултатът от процеса може да бъде гибелта на човек, се смяташе просто за ексцесия на процеса.

Мелодия на отчаянието

Има и различен значим сигнал в речта на Медведев, който постоянно и с явно наслаждение заплашва света с потребление на нуклеарно оръжие. Заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност споделя, че Русия елементарно може да унищожи всичките си врагове - " да ги изпрати в огнен пъкъл ", само че не го прави, тъй като руснаците ценят живота.

Тази интерпретация на потреблението на оръжия за всеобщо заличаване демонстрира, че съветското управление може да осъзнае, че потреблението на нуклеарни оръжия от Москва може да докара до съществени последствия, че изказванията на западните водачи са интерпретирани вярно. Но, въпреки това, през днешния ден в Кремъл могат да считат, че ще унищожат Украйна и без помощта на нуклеарни оръжия, единствено като бомбардират инфраструктурата. Това е един изумителен резултат на хуманизъм без хуманизъм. Или още по-точно, избор на оръжие за закононарушение.

Но каквито и да са аргументите за тези високи политически нотки, които съветските водачи доближават в последно време в изявленията си, всички тези нотки са на първо място мелодия на отчаянието, която те на вятъра се пробват да показват като бравурен марш.

В Москва доста добре схващат, че първичните проекти за определяне на надзор над Украйна към този момент няма да могат да бъдат осъществени, нито ще бъде допустимо да принудят западните страни да се откажат от поддръжката си за Украйна във войната. Ала те не схващат по какъв начин да излязат от спора с минимални репутационни загуби. Затова с всеки нов ден градусът на ескалацията става все по-висок и гласът на съветските водачи става все по-силен.

Но тези мощни закани крият друга заплаха: всеки миг може да се трансфорат във фалцет.

Източник: Виталий Портников за RadioSvoboda org

Бесарабски фронт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР