ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ядреният шантаж на Путин: как може да бъде спрян тиранинът в Кремъл

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През последните десетилетия сходна обстановка не е имало: в случай че не се е стигнало до международна война, то е единствено тъй като Америка е проявявала увереност и неотстъпчивост, счита историкът Тимъти Снайдър, представен от ZDF. Неговата теза е, че евентуалните диктатори, разполагащи с нуклеарно оръжие, са уверени в успеваемостта на атомната опасност, която съставляват. Но на тях не трябва да им се вършат никакви отстъпки, защото това единствено би направило стандартната или нуклеарната война по-вероятна.

От същите исторически поучения се управлява и американският президент Джо Байдън, който приказва намерено за Армагедон като форма на заплашване. „ Казвайки това, го изпращам непосредствено към Путин - той не би трябвало да продължи да приказва безнаказано за потреблението на тактически нуклеарни оръжия, сякаш сходно нещо би било рационално ", уточни Байдън в изявление за СиЕнЕн.

Най-силното оръжие на Путин е страхът

Според ZDF, обаче, Владимир Путин към този момент е постигнал това, което е желал: да всее боязън. Много хора в Европа към този момент са подготвени да му се поддадат, а за това учредения няма, споделя някогашният военачалник Бен Ходжис (командващ американската войска в Европа от 2014 до 2017 година). Той не вижда за какво въобще би трябвало да се мисли за допустима договорка с Путин - в случай, че съветският президент не би се задоволил единствено с част от Украйна, да вземем за пример.

Историята демонстрира задоволително ясно, че на Путин не може да му се има вяра. На срещата на върха НАТО-Русия през 2002 година в Рим съветският президент в действителност даде обещание на Украйна да не пречи на нейното предпочитание да се причисли към НАТО. „ Не виждам в това нищо проблематично, което би могло да хвърли сянка на връзките сред Русия и Украйна ", сподели той тогава.

Въпреки това през 2014 година той завладя Крим и изпрати танкове в Източна Украйна. Сегашната война в Украйна е звено от верига войни, чийто край не се вижда, в случай че Путин не бъде спрян. Затова американското държавно управление упорства на Украйна да бъдат доставени всички нужни оръжия, които освен ще предотвратят провалянето, а и ще създадат допустима успеха над Русия.

Как може да бъде спрян тиранинът

В Пентагона са готови проекти за масиран стандартен отговор на възможен съветски нуклеарен удар: директни офанзиви за обезвреждане на съветските елементи в Украйна. Както споделя някогашният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ и някогашен американски боен министър Леон Панета, американското държавно управление би работило уверено както по време на Кубинската рецесия. „ За Съединени американски щати и за НАТО това е единственият вероятен отговор, с цел да покажат на Путин, че към този момент няма ограничавания в поддръжката за Украйна, и че в последна сметка той ще бъде надвит. "

Панета е твърдо уверен, че Съединени американски щати и техните съдружници не трябва да отстъпват пред Путин, защото в дълготраен проект става дума за опазването на демократичния международен ред: „ Каквото и да се случи в тази война, то споделя доста за бъдещето на демокрацията през 21-и век. Става дума за това дали може да бъде спрян тиранинът, който желае да ликвидира суверенната народна власт. Това е доста значимо обръщение към автократите от целия свят ".

Руският шантаж към този момент не работи?

Владимир Путин се опита да унищожи решителността на западната ценностна общественост, само че вместо това с експанзията си единствено я сплоти и укрепи - с нови сътрудници като Швеция и Финландия. Руските опити за шантаж към този момент не работят: „ Това е последната зима, в която Русия ще може да употребява газа като средство против нас ", показва по този мотив Бен Ходжис. Нещо повече: „ Това не е последната зима, в която ще би трябвало да се вършат известни отстъпки на Русия. Но в случай че сме сплотени, ще се оправим със зимата и през идващото лято ще бъдем в доста по-добро състояние ".

По този мотив ръководителят на кореспондентския пункт на ZDF във Вашингтон Елмар Тефесен отбелязва, че несъмнено в тази ситуация Америка преследва и своите властови ползи. Но тук става дума и за отбраната на свободата и демокрацията против авторитаризма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР