ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Поплачи, мамо, война е…

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Той бе толкоз добър,
те за какво ми го убиха?
И след неговата гибел
боят им белким ще стихне?

Поплачи, мамо, война е... Военният спор, подбуден от експанзията на Русия в Украйна, не стопира. Тежко е, тъжно е, ужасно е, тъй като се сее гибел. Но чия е тази война? Кой я желае? Защо я желае?

Стигна се до миг, в който съветският президент Владимир Путин разгласи частична готовност. Руското законодателство, касаещо военната работа, показва, че по чисто възрастов симптом на готовност подлежат редови войници и сержанти до 35 години, младши офицери до 50 години и старши офицери до 55 години.

Но на какво станахме очевидци. Хиляди мъже се насочат към Казахстан, тъй като това е втората по дължина сухопътна граница в света с Русия. Руснаците могат да влизат без паспорт или виза. На 3 октомври казахстанският вътрешен министър заяви, че над 200 хиляди руснаци са влезнали в страната от 21 септември, а към 147 хиляди са напуснали през същия интервал, макар че крайната им дестинация не е ясна.

Вътрешното министерство на Грузия, където руснаците също могат а влизат без виза, заяви, че 68 887 руснаци са пристигнали от 21 до 29 септември, а 45 624 са си тръгнали. И за двете страни не е ясно какъв брой от напусналите руснаци са се насочили към трети страни.

Какво демонстрира това?
Че любовта и дългът към страната са едно, само че животът на всеки човек си е НЕГОВ. И тъй като си е НЕГОВ, всеки човек си преценя дали е подготвен да го даде на Путин.

Защо е по този начин!
Едно обучение на Русия по границата с Украйна прерасна във „ военна интервенция “, която още продължава. Тази „ военна интервенция “ се нуждае от още ХОРА. Явно военните способи не свършиха работа. И тук идва ключът към всичко, а може би и се дава отговор на бягството на съветските мъже към други страни.

Въпросът за руснаците е: Това моята война в отбрана на родината ли е, или е войната на Путин, в която той ме желае да вземам участие? Респективно аз желая ли да умра за Путин?

Тази трактовка слага голям въпрос. Ако Русия бе нападната, мобилизацията щеше да е доброволна и повсеместна. За родину – да, за Сталину – да, за Путину - …

Защо тематиката за мобилизацията не е тематика за коментар в Украйна. Там бе оповестена такава още при започване на военните дейности и мъжете зарязаха семейство, жена, деца и уют, с цел да бранят РОДИНАТА. Може и там да има избягали, само че са по-малко.

В Русия „ скриването “ от готовност е широкомащабно. Какво ще се случи, ще забележим. Но е ясно, че съветските мъже са пред алтернатива - дали да дадат живота си на Путин, или не.

А у нас по какъв начин би било.
Ако ни атакуван, е ясно – ЗА БЪЛГАРИЯ. Но какъв брой са подготвени да се бият по волята на Бойко, Киро, Румен и така нататък
Та такава е тази тематика за размисъл.

Поплачи, мамо, война е…

…. Майко, единствено теб една
мойта тъга да кажа мога.
Знаеш по какъв начин е през война,
колко са сълзите доста.

Взреш се в нечии очи
и разтуха в тях подириш,
ала тъга и там горчи
и сълзи, сълзи напират...

Може би е брат умрел,
може би обичан е паднал,
може би един шрапнел
е лишил прелестна младост.

-----------------------------------
PS: Предполагам, че множеството от вас знаят стиховете на кой стихотворец са. А тези, които не знаят, дано ревизират, с цел да научат нещо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР