ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Говори Европейската централна банка: Инфлацията е твърде висока, вдигаме лихвите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Управителният съвет на ЕЦБ през вчерашния ден взе решение да увеличи със 75 базисни пункта трите съществени лихвени % на ЕЦБ. С това трето следващо значително нарастване на главните лихвени проценти се отбелязва забележителен прогрес в прекратяването на стимулиращата парична политика. Очаква се да продължи покачването на лихвените проценти, с цел да се подсигурява навременно връщане на инфлацията към средносрочното целево ниво от 2%. Засега тя ще се задържи дълготрайно време над целевото ниво. През септември нейната стойност в еврозоната доближи 9,9%. През последните месеци внезапното повишаване на енергоносителите и храните, усложненията във веригите на доставка и възобновяване на търсенето след пандемията доведоха до разширение на ценовия напън и покачването и. Това се споделя в публично прессъобщение на ЕЦБ.

Какво в действителност се трансформира?
Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение ще бъдат нараснали надлежно на 2,00%, 2,25% и 1,50%, считано от 2 ноември 2022 година Това решение на ЕЦБ ще има няколко последици, кито засягат директно и България като част от Европейски Съюз и намираша се в изискванията на валутен ръб. На първо място за банките става по-скъпо да заемат средства и те ще вдигнат лихвите по заемите за компании и жители. В същото време спестяването ще стане по-привлекателно, отново поради предстоящото повишение на лихвите по депозитите.

По-високи лихви значи по-ниски инфлациони упования.Фирмите ще могат да поддържат постоянни цени
на своите артикули, а настояванията за увеличение на заплатите на заетите ще намалеят. Така ще се избегне спиралата на заплати и цени.

Всичко това несъмнено няма да се случи на следващия ден. За тези промени е належащо време, само че те са неотменими.
Засега България е измежду страните с най-ниски лихвени нива по заемите, ипотечните да вземем за пример у нас са в порядъка 2.5-2.8%, до момента в който във Англия да вземем за пример те са 3.5-6.00%. Вече има банки у нас, които оповестиха и покачване на лихвте по депозитите, към този момент едва, само че с добра вероятност. Понижението на вътрешната инфлация от 18% на годишна база също е предстоящо.

Дали ще достигнем средноевропейското ниво или ще слезем по-ниско зависи и от други фактори-например оживление на Комисия за защита на конкуренцията и съответни решения по някои явно монополни субекти на вътрешния ни пазар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР