ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

След решението за петрола: нима Саудитска Арабия е на страната на Путин?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Джо Байдън се надяваше, че ще успее да позволи енергийната рецесия преди междинните избори в Съединени американски щати. Но решението на ОПЕК да понижи добива на нефт нанася тежък удар на Запада и е в интерес на Владимир Путин.

Американският президент Джо Байдън реагира остро на решението на ОПЕК+ да понижи продукцията си на нефт с два милиона барела на ден - към 2 % от международното ползване. Байдън го дефинира като " отчаяние ", което демонстрира, че очевидно има " проблеми ", визирайки връзките сред Съединени американски щати и обичайния им съдружник Саудитска Арабия. След като решението беше оповестено, говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер насочи рецензия към ОПЕК+, че са се " съюзили " с Русия.

Путин ще продължи да финансира войната с доставките на нефт

Във вторник, 11 октомври, Белият дом заяви, че Байдън желае да преразгледа връзките със Саудитска Арабия и че " това ще има последици ". Американският президент посети Саудитска Арабия през юли и показва положителни връзки със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който беше интернационално изолиран в продължение на няколко години след убийството на журналиста Джамал Кашоги.

Пътуването до страната, която неведнъж беше подложена на критика за неуважение на правата на индивида, донесе на Байдън рецензии вкъщи, само че беше значимо предвид на междинните избори в Съединени американски щати, преди които той искаше да позволи рецесията с цената на силата, провокирана от войната, която Русия води в Украйна. Саудитска Арабия обаче взе решение, което може да се схваща от Съединени американски щати само като неуважение. Руският президент Владимир Путин, който цялостни хазната си с изключение на всичко друго и с експорт на нефт, евентуално ще го схване като фактическа поддръжка от страна на Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив.

Сега цените се повишават още веднъж, единствено 4 седмици преди междинните избори в Съединени американски щати. Това може да попречи на демократическата партия на Байдън да завоюва. Във Вашингтон към този момент се съмняват, че Саудитска Арабия може би съзнателно поддържа победа на републиканците, които по времето на Тръмп бяха положителни сътрудници на кралството.

Геополитически поврат?

Намалението на продукцията на ОПЕК слага под въпрос и резултата от западните наказания против Москва. Очакваното покачване на цената на петрола вследствие на решението на ОПЕК може да обезпечи на Русия повече доходи, в сравнение с тя губи поради глобите на Европейски Съюз.

Политологът и специалист по Близкия изток Марк Линч от университета " Джордж Вашингтон " написа в блога си, че в този момент наподобява, " че Саудитска Арабия е твърдо от другата страна на това, което Вашингтон счита за най-важната разграничителна линия в международната политика ". Става дума за фронта сред Русия, от една страна, и Украйна и нейните западни сътрудници - от друга.

Саудитска Арабия твърди, че е аргументите са стопански

От своя страна Саудитска Арабия се пробва да оправдае решението си с икономическата си политика. " Петролът не е нито оръжие, нито изтребител, нито танк, с който може да се стреля ", съобщи саудитският външен министър Адел ал-Джубейр пред американския канал " Фокс Нюз ".

Билал Сааб от основания във Вашингтон Близкоизточен институт счита, че въпреки да е допустимо Саудитска Арабия да е желала да изпрати политически сигнал на Вашингтон, решението ѝ за петрола е на първо място в неин личен стопански интерес. За да може да осъществя огромни планове за икономическа и обществена рационализация и да подсигурява стабилността си, Рияд ще би трябвало да мощно подвластен от продължаващите доходоносни продажби на нефт.

Отчуждаването не е от през вчерашния ден

Отношенията сред Вашингтон и Рияд са обтегнати от известно време. Саудитска Арабия се почувства изоставена от Съединени американски щати след иранските офанзиви против уреди на петролната промишленост. Впечатлението в Рияд беше, че не може към този момент да разчита на отбрана от страна на Съединени американски щати. Убийството на рецензия на режима Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 година, за което се твърди, че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е изиграл значима роля, още тогава сложи Съединени американски щати в неуместна позиция.

Безмилостните военни удари на саудитците против цивилното население в Йемен също трансформират Рияд в спорен сътрудник за Вашингтон. Двете страни се разминават и в позицията си във връзка с иранската нуклеарна стратегия: до момента в който Съединени американски щати под управлението на Байдън още веднъж залагат на договарянията, Саудитска Арабия счита, че контрактуваното през 2015 година нуклеарно съглашение не обезпечава задоволителна гаранция против нуклеарното въоръжаване на Иран. Кралството въпреки всичко също разчита на дипломатическо решение.

Отношенията сред Вашингтон и Рияд през днешния ден са надалеч по-хладни, в сравнение с в отминалите десетилетия. Билал Сааб допуска, че това отчуждаване е улеснило саудитците да вземат решението си срещу американските ползи.

Какви може да са следствията?

В дълготраен проект решението на ОПЕК+ може да утежни и военните връзки сред двете страни, които не престават да са съществени, споделя Саад.

Някои американски конгресмени, като сенатора от Демократическата партия Крис Мърфи, към този момент слагат под въпрос тези връзки. " Мислех, че макар нарушаванията на човешките права, безсмислената им война в Йемен и работата им против ползите на Съединени американски щати в Либия, Судан и така нататък, смисълът на продажбата на оръжия на страните от Персийския залив е, че те могат да дадат преимущество на Америка пред Русия/Китай при положение на интернационална рецесия ", разяснява той в Туитър.

Билал Сааб пък счита, че Рияд ще продължи да се стреми към възстановяване на връзките със Съединени американски щати, само че едвам след края на ерата на Джо Байдън и възможна победа на републиканците на изборите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР