ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Дезертьорите от Русия не са желани зад граница

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Дълги опашки от коли на границите на Русия с Грузия, Финландия и Казахстан. Разпродадени полети за Сърбия, Дубай и даже Беларус. Руснаците напущат страната всеобщо в последните дни в опит да избегнат частичната готовност. Но в Европа доста страни затръшват вратата пред отказалите се от военна работа. Финландия към този момент затвори границите си, а други страни стопираха да издават визи на съветски жители. Какво става в Централна и Югоизточна Европа, описват кореспондентите на Дъждовни води.

Чехия се опасява от съветски шпиони

Президентът на Чехия Милош Земан се разгласи за приемане на съветските жители, които бягат от мобилизацията. " Смятам, че би трябвало да дадем визи и на тези хора, както дадохме на украинските бежанци ", сподели Земан. Чешкият държавен глава беше покровител на Путин до предходната година, когато се трансформира в неприкрит критик на съветския президент. Призивът му обаче не среща поддръжници в Прага.

Ще бъдат одобрявани единствено дисиденти, не и бягащи от мобилизацията. Руснаците, които се пробват да избегнат военната работа, няма да могат да аплайват за филантропични визи, съобщи външният министър Ян Липавски. Той изяснява решението и с опасения, свързани с националната сигурност. " Не може да ни стане цел да пуснем дезертьори да се разхождат свободно из страната ни. Това би било риск за националната ни сигурност ", сподели Липавски. " Сред тези хора е допустимо да има съветски сътрудници. " Чехия спря да издава и туристически визи на съветските жители още от началото на войната в Украйна през февруари.

Дисидентите са добре пристигнали в Полша

Варшава също повдига въпроса за националната сигурност. Външният министър на страната Збигнев Рау съобщи, че е " извънредно непрепоръчително " да се приютяват огромен брой руснаци в страната както поради сигурността, по този начин и от морална позиция. Заместник-външният министър Марчин Вашик предизвести, че измежду бягащите от мобилизацията може да има и хора, инфилтрирани от съветските разследващи служби.

" Не желаеме да одобряваме съветски жители, които до момента са подкрепяли режима на Путин и в този момент, евентуално тъй като би трябвало да идат на фронта, са се трансформирали внезапно в огромни демократи и желаят да изоставен Русия ", сподели Михал Дворчик, началник на кабинета на полския министър председател. Но Полша няма да затвори границите си за правозащитниците и деятелите, които са преследвани поради политическите си убеждения, съобщи непосредствен до премиера Матеуш Моравецки.

Темата поражда разнопосочни реакции в медиите. Либерално-консервативният вестник " Rzeczpospolita " е против приемането на руснаци, бягащи от мобилизацията. " Руската статистика демонстрира, че съвсем 80 % от популацията поддържа Путин и войната му в Украйна ", отбелязва полски коментатор.

Консервативният журналист Лукас Варзеха пък пледира за " прагматично решение ". " Да се предизвикват бойци да дезертират е един от най-старите и най-успешни способи за измама. Путин ни сервира тази опция на поднос ", написа той в портала Onet. " Нашата цел би трябвало да е да отслабим Русия ", прибавя журналистът.

През септември Полша към този момент фрапантно ограничи опциите за допускане на съветски жители в страната - туристи, предприемачи, спортисти и хора на изкуството не могат да влизат в Полша. Границите на страната обаче не са херметически затворени - даже за бягащите от мобилизацията или дезертьорите. Онлайн медията " Wirtualna Polska " оповестява, че 32-годишният руснак Александър да вземем за пример елементарно е стигнал до Варшава с полет от Москва през Турция и Унгария.

Гърция не позволява дезертьори

Засега руснаци на възраст, на която могат да бъдат изпратени на фронта, не са търсили леговище в Гърция. Те биха пробвали да влязат през Турция, а гръцката граница е затворена за всички бежанци от източната ѝ съседка. Ако бягащите от готовност руснаци въпреки всичко съумеят някак да стигнат до Гърция, те надали ще бъдат позволени в страната.

Гръцкото законодателство не планува леговище за бежанци, които не желаят да бъдат мобилизирани. В страната дезертьорството е престъпна демонстрация. Убежище се дава единствено на руснаци, които могат да потвърдят, че са били преследвани в Русия по политически, религиозни или други аргументи, преди да бъдат мобилизирани.

В Гърция се гледа по друг метод единствено на гръцкото малцинство в Украйна. Повечето хора от това малцинство живеят към Мариупол, в райони, които са окупирани от Русия. Тези хора ще бъдат признати в Гърция, в случай че пожелаят, даже тези, които отявлено поддържат Русия.

Автори: Лубош Палата, Яцек Лепиарц, Каки Бали
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР